Epidemija morbila rezultat loše vakcinacije

Što je procenat vakciniranih niži, veći je rizik od širenja zaraznih bolesti (AP)

Priredio: Fahrudin Smailović

Podaci o obolijevanju nevakciniranih osoba pokazuju da je uzrok epidemije morbila koja je proglašena u više područja regije nevakciniranost, kao i nedovoljno provođenje predloženih protivepidemijskih mjera prema redefiniranim dobnim granicama.

Prema podacima o epidemiji morbila (malih boginja, krzamaka), na području bh. entiteta Federacija BiH u razdoblju od februara do kraja novembra 2014. godine registrirano je 3426 oboljelih, navodi dr. Jelena Ravlija, glavna epidemiologinja Zavoda za javno zdravstvo FBiH u izvještaju dostavljenom Al Jazeeri.

Geografska distribucija obolijevanja od morbila
po općinama FBiH, II-XII 2014. god


Izvor: zzjzfbih.ba

Najviše oboljelih registrirano je u starosnoj grupi od 15 do 19 godina među nevakciniranim i onima nepoznatog statusa vakcinacije.

U entitetu Republika Srpska najviše oboljelih je u uzrasnoj dobi od 20 do 29 godina, također među nevakciniranima i među osobama koje nemaju podatke o vakcinalnom statusu.

Najveći broj registriran je u regijama Bijeljine i Trebinja, navodi se u dopisu Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, koji potpisuje glasnogovornica Milka Mrđa.

Na teritoriji Srbije mjera pooštrenog nadzora nad morbilama uvedena ja od 21. novembra 2014. godine.

Vršilac dužnosti direktora Instituta za javno zdravlje Srbije Branislav Tiodorović rekao je da je pojava malih boginja posljedica loše vakcinacije u prethodnom periodu.

Procenat vakciniranih osoba

Prema informacijama Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”, od 21. novembra 2014. godine, zaključno sa 23. januarom 2015. godine, prijavljena su 123 slučaja sumnje na morbile.

Najveći broj oboljelih je u uzrastu od 20 do 30 godina, a uglavnom se radi o nevakciniranim licima ili onima nepoznatog vakcinalnog statusa.

Znatno manji broj oboljelih zabilježen je u Crnoj Gori (7) i u Hrvatskoj (9), što se objašnjava visokim procentom obuhvatnosti vakcinacije, koji u Hrvatskoj iznosi 95 posto.

Da bi stanovništvo bilo zaštićeno od zaraznih bolesti, neophodno je da bude vakcinirano od 93 do 95 posto stanovništva. Ukoliko je procent vakciniranih niži, to je veći rizik od širenja zaraznih bolesti.

Do infekcije je kod svih oboljelih u Crnoj Gori i Hrvatskoj došlo ili tokom boravka van zemlje ili prilikom kontakta sa licima koja su inficirana van teritorije, saopćili su za Al Jazeeru Vesna Nikaljević, glasnogovornica Instituta za javno zdravlje Crne Gore i predstavnik Ravnateljstva Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Al Jazeera donosi mapu potvrđenih slučajeva morbila na teritoriji Hrvatske, BiH, Srbije i Crne Gore. 

*Izvori:

  • Institut za javno zdravlje Srbije “Dr. Milan Jovanović Batut”, 21.11.2014 – 26.01.2015. godine
  • Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH, 2014. godina
  • Institut za javno zdravstvo Republike Srpske, od 19.01.2015. godine
  • Institut za javno zdravlje Podgorica, 2014. godina
  • Hrvatski zavod za javno zdravstvo, od decembra 2014.

Izvor: Al Jazeera