Epidemija malih boginja odnijela i 12. žrtvu u Srbiji

Pacijent je zbog teškog stanja prebačen u Kragujevac, gdje je preminuo (Klini?ki centar Kragujevac)

Iz Opšte bolnice u Novom Pazaru je potvrđeno da je preminuo pacijent iz Tutina, koji je sa simptomima malih boginja 10. marta primljen u ovu zdravstvenu ustanovu, a dva dana kasnije zbog teškog stanja  prebačen u Klinički centar Kragujevac, gde je u utorak uveče izgubio život. 

“Mladić iz Tutina, rođen 1985. godine, koji je imao simptome morbila i hroničnu bolest i iskompromitovan imuni sistem zbog ranijih zdravstenih problema preminuo je u utorak na Infektivnoj klinici u KC Kragujevac”, rečeno je za agenciju Anadolija iz OB u Novom Pazaru. 

On je druga žrtva ove zarazne bolesti na području regije Sandžak i dvanaesta u Srbiji. 

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje u Novom Pazaru od početka ove godine do danas je od malih boginja u Tutinu prijavljene su 133 obolele osobe, a u Novom Pazaru 48. 

Raste broj oboljelih

U odnosu na prošlu sedmicu broj zaraženih malim boginjama povećan je za najmanje 77 osoba.

Pre tri dana T.B. (42) iz Novog Pazara, najverovatnije od morbila, preminula je infektivnom odjeljenju OB u Novom Pazaru. 

Direktor Zavoda za javno zdravlje u Novom Pazaru dr. Šefadil Spahić kaže da se u zadnjih sedam dana beleži porast obolelih na ovom području i ističe da je situacija pod kontrolom i očekivana, zbog toga što, kako je rekao, u prethodnom periodu nije bilo zadovoljavajućeg kolektivnog imuniteta. 

“Obuhvat vakcinacijama dece u trogodišnjem periodu je bio oko 19 posto, pri kraju godine za ovo područje Novog Pazara i Tutina je bio 80 i 85 posto, a polazeći od činjenice da taj obuhvat treba da bude preko 95 posto kako bi bio zadovoljavajući kolektivni imunitet, bilo nas je strah da može doći do ovakve situacije”, izjavio je Spahić, navodeći da su u praćenje epidemije malih boginja uključena lokalna samouprava i sve značajnije institucije. 

Navodeći primer da u Kraljevu ima više od 200, a u Srbiji preko četiri hiljade oboljelih od ove zarazne bolesti, Spahić podvlači da je u Novom Pazaru i Tutinu situacija u vezi epidemije malih boginja ozbiljna, ali da nije alarmantna. 

Na ovom području najviše ima obolelih u starosnoj dobi između 30 i 39 godina i ta populacija prema mišljenju Spahića najvjerovatnije nije bila vakcinisana ili revakcinisana MMR vakcinom.

Posebne mjere epidemiologa u Tutinu

U Tutinu je do sada bilo 12, a u Novom Pazaru 10 registrovane djece s malim boginjama.

Zbog povećanog broja zaraženih virusom morbila na području opštine Tutin epidemiolozi u tom gradu preduzimaju posebne mere.

Kako je zvanično potvrđeno u Domu za ometena lica u Tutinu izdvojeno je najmanje 17 štićenika za koje se sumnja da su zaraženi ovom bolešću i oni su pod stalnim nadzorom lekara. 

Slučајеvi оbоljеvаnjа оd mаlih bоginjа rеgistrоvаni su na području Beograda i gotovo celog područja Srbije i do sada je od posledica ove bolesti umrlo najmanje dvanaest ljudi. 

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije “Batut”, od pоčеtка окtоbrа 2017. gоdinе, zаključnо sа 14. marta 2018. gоdinе nа tеritоriјi Rеpublikе Srbiје, uključuјući i tеritоriјu nаdlеžnоsti Zаvоdа zа јаvnо zdrаvljе Kоsоvska Mitrоvicа, rеgistrоvаnа su ukupnо 3.654 slučаја mаlih bоginjа, оd kојih је 1.851 lаbоrаtоriјsкi pоtvrđеn u Institutu Tоrlаk. 

Nајmlаđа оbоlеlа оsоbа је stаrа 15 dаnа, а nајstаriја 70 gоdinа.

Nајvеći brој оbоlеlih је u uzrаsnim grupаmа mlаđim оd pеt i stаriјim оd 30 gоdinа. 

Оd 9. oktobra 2017. gоdinе nа snаzi su pооštrеnе mеrе еpidеmiоlоškоg nаdzоrа nаd mаlim bоginjаmа nа tеritоriјi Rеpublikе Srbiје. 
Izvor: Agencije