Epidemija klostridijom, dvoje umrlih u Užicu

U ponedjeljak je na odjeljenju ortopedije u Opštoj bolnici u Užicu zabilježen još jedan novoinficirani slučaj zaraze (Al Jazeera)

U nekim bolnicama Srbije vlada epidemija klostridije, izjavila je ministrica zdravlja Slavica Đukić Dejanović, koja je potvrdila da su dva pacijenta u užičkoj bolnici umrla zbog infekcije tom bakterijom.

U ponedjeljak je na odjeljenju ortopedije u bolnici u Užicu zabilježen još jedan novoinficirani slučaj zaraze, a Ministarstvo zdravlja je podnijelo prekršajnu prijavu protiv Opšte bolnice u tom gradu, zbog nepoštivanja protivepidemijskih mjera.

Ministrica Đukić-Dejanović kaže da su infekcije ovom bakterijom zabilježene i u bolnicama u Leskovcu i Smederevu.

Direktorica Opšte bolnice Užice dr. Jelena Raković-Radivojević izjavila je da je novoprimljena pacijentica, kao i dvoje ranije zaraženih, dobrog općeg stanja, javio je Tanjug.

Komisija za unutrašnji nadzor

“Novoinficirana pacijentkinja je stara 86 godina i primljena je 6. maja, kao hitan slučaj. Ona je operisana 8. maja i dobrog je opšteg stanja”, rekla je dr. Radivojević.

Napomenula je da Opšta bolnica u toku dana nije dobila zvaničan dopis iz Ministarstva zdravlja o prekšajnim prijavama zbog nepoštovanja protivepidemijskih mjera, uključujući zabranu prijema novih pacijenata, osim hitnih slučajeva, na odjeljenju ortopedije.

“Odgovorno tvrdim da od 24. aprila, od kada je proglašena epidemija bakterijom klostridijom, nije bilo prijema novih pacijenata koji nisu hitni slučajevi na odeljenju ortopedije”, rekla je Tanjugu Raković-Radivojević.

Navela je da je u ponedjeljak, po nalogu Ministarstva zdravlja, na ortopedskom odjeljenju formirana Komisija za unutrašnji stručni nadzor.

“Ukoliko ta komisija ustanovi da neko od osoblja nije radio svoj posao po propisima, biće sankcionisan”, dodala je.

Izvor: Al Jazeera i agencije