Oglasi

EP za zabranu policijskih sredstava za suzbijanje nereda

Prijedlog rezolucije o pravu na mirne proteste i umjerenu upotrebu sile prošao je prvo čitanje u Evropskom parlamentu.
'Brutalni napad' policije na pripadnike 'Žutih prsluka' rezultirao je sa 3.200 povrijeđenihArhiva

Prijedlog rezolucije o pravu na mirne proteste i umjerenu upotrebu sile kojom se prvenstveno traži zabrana sredstava za suzbijanje nereda koja mogu prouzrokovati teške povrede, poput raznih šok granata, prošao je prvo čitanje u Evropskom parlamentu.

Za prijedlog rezolucije, na zahtjev Konfederalnog saveza Ujedinjene evropske ljevice i Nordijske ljevice, glasalo je 438 zastupnika EP-a, 78 je bilo protiv, uz 87 suzdržanih, prenosi Hina.

Zastupnici su u ponedjeljak o tome održali raspravu, na kojoj su mahom odlučno osudili postupanje policije na protestima "Žutih prsluka" u Francuskoj, ali i slična ponašanja vlasti u Italiji, Rumuniji, Mađarskoj i Poljskoj.

Topovski udari i suzavac

Prema riječima francuske zastupnice Marie-Christine Vergiat, zastupnici smatraju da je krajnje vrijeme da se zabrani korištenje "nesmrtonosnog smrtonosnog oružja", odnosno šok granata koje stvaraju topovski udar, ali i granata koje proizvode snažan bljesak, granata koje puštaju neugodan miris i suzavce.

Ona je rekla da je "brutalni napad" policije na pripadnike "Žutih prsluka" rezultirao brojem od 3.200 povrijeđenih, 175 povreda glave, 17 povreda oka i četiri teško povrijeđene šake i podlaktice.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.