EP usvojio rezoluciju o smjernicama za pregovore s Britanijom

Velika Britanija
Velika Britanija je 31. januara napustila Evropsku uniju, nakon 47 godina članstva i tri godine odugovlačenja (EPA)

Europski parlament je usvojio rezoluciju o predloženom mandatu za pregovore o novom partnerstvu s Ujedinjenom Kraljevinom, nakon prijelaznog razdoblja započetog izlaskom članice čiji je doprinos proračunu Europskoj uniji bio golem i zbog te će EU od 2021. do 2027.  godine biti siromašniji za 75 milijardi eura.

Velika Britanija napustila je 31. siječnja EU, nakon 47 godina članstva i nakon tri godine odugovlačenja i burnih rasprava, prenosi Hina.

Nakon prijelaznog razdoblja, koji će trajati do kraja prosinca i tijekom kojeg će Velika Britanija nastaviti primjenjivati zakone Unije, ali neće biti zastupljena u njezinim institucijama, dvije strane će odnose nastaviti graditi prema sporazumu o novom partnerstvu, koji bi trebao biti ispregovaran do kraja 2020. godine.

Eurozastupnici su s 543 glasova za, 39 protiv i 69 suzdržanih usvojili tekst o smjernicama pregovora s Londonom, prema kojemu bi odnosi s tom sada već bivšom članicom bili sveouhvatni te traže da se da se temelje na gospodarskom partnerstvu, partnerstvu u vanjskim poslovima i posebnim sektorskim pitanjima. 

‘Jednaki uslovi za sve’

Pritom su jednoglasno isticali da zemlja koja nije članica EU-a ne može uživati ista prava kao države članice, a integritet jedinstvenog tržišta i carinske unije moraju se uvijek poštovati.

Što se tiče novog ambicioznog sporazum o slobodnoj trgovini koju Unija nudi Velikoj Britaniji – s nultim carinama i nultim kvotama za svu robu – ili, kako je to kazala šefica Europske komisije Ursula von der Leyen, “nešto što EU nikada prije nije nekome ponudila”, zastupnici se slažu sa smjernicama koje je EK predložila za pregovore. 

S obzirom na veličinu gospodarstva Velike Britanije i njenu blizinu, buduće tržišno natjecanje s EU-om mora, prema zastupnicima, ostati otvoreno i pravedno, uz “jednake uvjeta za sve”, što podrazumijeva jamstva za jednaka pravila vezana uz socijalna pitanja, zaštitu okoliša, poreze, državne potpore, zaštitu potrošača i pitanja vezana uz klimu.

Ukoliko London prihvati ponudu Von der Leyen o trgovinskom sporazumu “bez presedana”, morat će uskladiti svoja pravila o, primjerice, tržišnom natjecanju, radnim normama i zaštiti okoliša sa zakonima Unije.

Izvor: Agencije