EP u rukometu: Srbija za zlato protiv Danske

Ilić je bio najefikasniji igrač utakmice sa osam postignutih golova (EPA)

Rukometna reprezentacija Srbije plasirala se u finale Evropskog prvenstva nakon što je u petak navečer u Beogradu, u polufinalu, savladala selekciju Hrvatske sa 26:22 (13:14).

Srbija će u borbi za titulu kontinentalnog prvaka igrati u nedjelju (17 sati) protiv Danske, koja je ranije u prvom polufinalnom meču nadigrala Španiju sa 25:24 (12:10).

U utakmici za bronzanu medalju istog dana od 14.30 sati sastaju se Hrvatska i Španija.

Za Srbiju je ovo prvi plasman u finale kontinentalnog prvenstva, a za to su najzaslužniji golman Darko Stanić, koji je upisao 12 odbrana, te Momir Ilić za osam golova.

Raspoloženi Stanić

Najefikasniji u dresu Hrvatske bio je Marko Kopljar sa sedam golova.

Makedoncima peto mjesto

Rukometna reprezentacija Makedonije zauzela je peto mjesto na EP u Srbiji, nakon što je u petak u Beogradskoj areni pobijedila Sloveniju sa 28:27 (16:12). Ovim trijumfom Makedonci su izborili i plasman na kvalifikacioni turnir za Olimpijske igre u Londonu. 

Početak utakmice prošao je u izjednačenoj igri, a Hrvatska je vodila većim dijelom prvog poluvremena. Prvu prednost od dva pogotka Hrvati su imali u 22. minuti (11:9), ali su potom propustili iskoristiti zbunjenost u napadu Srbije za povećanje prednosti.

Drugo poluvrijeme počelo je na najlošiji način za Hrvate, srbijanski golman Stanić, koji je u prvom poluvremenu uspio odbraniti samo jedan udarac, „zaključao“ je svoju mrežu, a domaći su to uspjeli materijalizirati i u 35. minuti povesti sa 16:14.

Prednost Srbije u nastavku je samo rasla, u 41. minuti bilo je 19:16, u 45. 21:17, a u 53. 25:20, dok je susret bio riješen dvije minute prije kraja kada je Marko Vujin pogodio za konačnih 26:22.

Tokom meča bilo je sporadičnih provokacija navijača sa obje strane, ali nije bilo većih incidenata.

Navijači Srbije pogodili su flašom srednjeg beka svoje ekipe Žarka Šešuma koji je završio u bolnici sa povredom rožnjače oka.

„Šešum je u bolnici na posmatranju i nadamo se da će biti dovoljne samo kapi da mu se oko oporavi i da ćemo ga već sutra imati na treningu“, rekao je u petak navečer selektor Srbije Veselin Vuković poslije meča.

Flaša kojom je pogođen Šešum bila je „namjenjena“ klupi reprezentacije Hrvatske i selektoru tog tima Slavku Goluži.

Rukometna reprezentacija Danske plasirala se u finale Evropskog prvenstva nakon što je u petak navečer u Beogradu, u polufinalu, savladala selekciju Španije sa 25:24 (12:10).

Od ponora do vrha

Do drugog finala EP Danci su došli poslije velike i do kraja neizvjesne borbe pogotkom Mikkela Hansena nepun minut prije zvuka sirene za kraj meča u Beogradskoj areni.

Time je skandinavska selekcija potvrdila nevjerovatnu postojanost i poslije gotovo beznadežne situacije nakon prvog kruga takmičenja zasluženo izborila priliku da se bori za zlatno odličje.

Danci su poslije prve faze EP-a ušli u četvrtfinalnu grupu E bez bodova, ali su u nastavku prešli put „od ponora do vrha“, osvarivši seriju pobjeda nad Makedonijom, Njemačkom, Švedskom, te danas Španijom.

Do velikog trijumfa Dance su predvodili Rasmus Lauge Schmidt sa šest, Mikkel Hansen i Rene Toft Hansen sa po četiri pogotka.

Najefikasniji u redovima Španaca bili su Julen Aguinagalde sa pet i Jorge Maqueda sa četiri gola.

Izvor: Agencije