EP: Ruska propaganda glavni izvor dezinformacija u Evropi

Evropski parlamentarci osudili su sve agresivnije akcije Rusije, Kine, Irana i Sjeverne Koreje (Arhiva)

Evropski zastupnici upozoravaju da su glavni izvor dezinformacija u Evropi propagandne kampanje Rusije, ali i Kine, Irana i Sjeverne Koreje.

Evropski parlament osudio je sve agresivnije akcije tih država, “koje teže narušavanju osnova i principa evropskih demokratija, kao i suvereniteta svih zemalja Istočnog partnerstva”, navodi se u pisanom saopćenju, prenosi Tanjug.

Imajući u vidu posljednja nastojanja Evropske unije da se suprotstavi neprijateljskoj propagandi “trećih strana”, zastupnici pozivaju države članice da razmotre razvoj jakog pravnog okvira na nivou Unije i međunarodnom nivou za borbu protiv tih prijetnji.

Izmijeniti izborne zakone

U rezoluciji, koju je usvojilo 489 zastupnika, Evropski parlament želi podići svijest o ruskim propagandnim kampanjama jer je to “glavni izvor dezinformacija u Evropi”.

Države članice pozvane su da izmijene izborne zakone, što bi im omogućilo da se proaktivno suprotstave prijetnjama koje dolaze od širenja dezinformacija, kibernetičkih napada i kršenja slobode izražavanja tokom glasanja.

Zastupnici osuđuju uplitanje trećih strana u izbore i referendume, a Evropska unija trebala bi podržati i zemlje zapadnog Balkana da osiguraju svoje izborne procese od zlonamjernih propagandnih aktivnosti.

Izvor: Agencije