EP pozvao na jačanje medijskih sloboda i sigurnost novinara

RSF je potvrdio da je u zatvoru trenutno 389 medijskih profesionalaca, što je 12 posto više nego prijašnjih godina (EPA)

Evropski parlament izglasao je izvještaj koji poziva na jačanje medijskih sloboda i zaštitu novinara u Evropi.

Demokratije u Evropskoj uniji će prestati biti demokratije ako novinari ne mogu slobodno raditi svoj posao i više se mora učiniti kako bi se zaštitili novinari i osigurala sloboda medija i pluralizam medija u svim državama članicama EU-a, osnovne su poruke izveštaja.

“Ako ne ustanemo u odbranu slobodnih i nezavisnih medija, pojačamo borbu protiv dezinformacija i govora mržnje i podržimo kritično civilno društvo, demokratija će pasti i EU će pasti”, upozorila je autorica izvještaja, poljska parlementarka Magdalena Adamović, prenosi Tanjug.

‘Mediji štite demokratiju’

Izvještaj poziva Evropsku komisiju da izađe sa zakonskim prijedlogom za sprečavanje “strateških tužbi”, koje za cilj imaju zastrašivanje i ućutkavanje medija.

Insitira se na tome da javno emitiranje ne smije biti sredstvo propagande političkih partija i naglašava potreba za pravnim okvirom koji će nadgledati rad javnih medijskih provajdera.

Izvještaj donosi i prijedlog za uspostavljanje stalnog evropskog fonda direktne podrške nezavisnim novinarima.

“Mediji bi trebali zaštititi demokratiju, ali je mogu i ubiti. Zbog toga mediji moraju biti nezavisni”, zaključila je Adamović povodom usvajanja izvještaja.

Izvor: Agencije