EP podržao ulazak Hrvatske u Šengensku zonu

Europarlamentarci su naveli da u Evropskoj uniji ne može biti država drugog razreda (EPA)

Evropski parlament na tematskoj raspravi tokom plenarne sjednice u Strasbourgu podržao je ulazak Hrvatske u Šengensku zonu, što bi se, po očekivanjima hrvatskih europarlamentaraca, moglo dogoditi 2019. godine.

Gianni Pittella, predsjednik zastupnika S&D-a, na čiji je prijedlog Evropski parlament raspravljao o proširenju Šengenske zone na Bugarsku, Rumuniju i Hrvatsku, naglasio je da u EU-u ne može biti država drugog razreda i da nije pošteno isključiti te tri države iz zone bez granica.

“Hrvatski građani zaslužuju ispunjenje obećanja da imaju pravo pristupiti Šengenskoj zoni kad ispune uvjete”, rekao je.

Španski zastupnik Esteban Gonzalez Pons, potpredsjednik Kluba zastupnika Evropske narodne stranke (EPP), također je u raspravi rekao da “ne bi smjelo biti država prvog i drugog reda kad se govori o Šengenskoj zoni”.

Picula zadovoljan lobiranjem

Evropski komesar Dimitris Avramopoulos zahvalio se Pittelli i S&D-u na inicijativi da se govori o proširenju Šengenske zone na Hrvatsku i rekao da će ona, zajedno s Bugarskom i Rumunijom, imati važnu ulogu u zaštiti granica Unije.

Hrvatski zastupnik Tonino Picula (SDP/S&D), koji je u ime S&D-a bio imenovan za izvjestitelja u sjeni u dva mišljenja Odbora za vanjske poslove u tom pitanju, zadovoljan je što je lobiranjem postigao da ova tema dobije prioritet na posljednjoj plenarnoj sjednici u 2017. godini i ocjenjuje da Hrvatska nikad nije imala jasniju političku podršku Evropskog parlamenta za ulazak u Šengensku zonu.

“Ovo je prvi put kako se u ovoj instituciji, Europskom parlamentu, kao prioritetna tema zasjedanja pojavilo nešto što je naš nacionalni strateški interes. Događaji 2015. su pokazali koliko je važno biti s prave strane šengenske granice”, istakao je Picula.

“Bilo je važno osigurati da se u toj raspravi u EP-u iskaže jedna vrsta političkog jedinstva najrelevantnijih političkih grupacija oko tog hrvatskog cilja, a to se danas dogodilo.”

Picula je u razgovoru s hrvatskim novinarima napomenuo da je ta tema stavljena na dnevni red na prijedlog socijalista i demokrata, ali da je i Evropska narodna stranka (EPP) posredstvom svog predstavnika vrlo jasno rekla da Bugarska i Rumunija zaslužuju ulazak u Šengensku zonu, a uz to je u raspravi Hrvatska gotovo unaprijed dobila podršku za članstvo.

Potrebna jednoglasna odluka

“To implicira možda da neće biti političkih blokada hrvatskog ulaska u Šengenski prostor”, istaknuo je.

Ulazak u Šengensku zonu politička je odluka za koju je potrebna jednoglasna odluka Evropskog vijeća. Vijeće je poručilo da je proces evaluacije Hrvatske još u toku i da se rješavaju neki nedostaci, ali da je preostalo vrlo malo pitanja o kojima očekuju prijedlog Evropske komisije u bliskoj budućnosti.

Picula je u raspravi naglasio da je Hrvatska od pristupanja šengenskom informativnom sistemu u samo četiri mjeseca obavila 75 miliona kontrola i identifikovala više od 4.000 prekršitelja.

“Praksa dokazuje da već obavljene pripreme donose rezultate. Prema zadnjoj evaluaciji, koja je provedena krajem studenoga, Hrvatska je ispunila 68 od 98 preporuka”, naglasio je Picula.

Izvor: Agencije