Oglasi

EP odbio amandmane Doris Pack o BiH

Evropski zvaničnici pozvali bh. političare da ozbiljno razmotre svoj rad, te kazali da su amandmani bili upozorenje.

Evropski parlament odbio je amandmane Doris Pack kojima se traži suspenzija BiH iz Vijeća Evrope, suspenzija finansijske pomoći EU-a iz IPA-inih fondova i da se od primjene obustavi privremeni sporazum o trgovini BiH i Evropske unije.

Jelko Kacin, poslanik EP-a i član grupe za balkanske države, rekao je da, iako su amandmani odbijeni, to nikako ne znači da je Bosna i Hercegovina ostvarila pobjedu u ovom slučaju.

„Bh. političari moraju podhitno iz politikanstva preći u državnike. Ovaj amandman je, kao što bi rekli u BiH, van pameti, ali je i oštra 'opomena pred isključenje', koju bh. političari ozbiljno trebaju uzeti u obzir i razmotriti svoje djelovanje“, dodao je.

Koliko je ozbiljna ova opomena BiH dovoljno govori i podatak da je amandman skupio skoro 300 glasova 'za', jer, kako je istakao, svi u evropskim institucijama znaju da bh. političari ne rade posao za koji su izabrani i plaćeni.

„Na sreću, nas više od 300 je bilo protiv“, zaključio je Kacin.

Nakon glasanja o amandmanima, EP je prihvatio raniji tekst rezolucije o stanju u BiH sa još osam pratećih amandmana.

U rezoluciji o izvještaju o napretku Makedonije u 2012, zastupnici EP-a pozvali su države članice EU-a da prije jula počnu pregovore o članstvu sa ovom zemljom.  

Primjer Beograda i Prištine

Zastupnicima se obratio i evropski komesar za proširenje Štefan Fule, koji je poručio da je sada vrijeme da BiH uskladi svoj ustav s odlukom Suda za ljudska prava u slučaju Sejdić - Finci, jer će u suprotnom prekršiti međunarodne obaveze, što će imati posljedice.

„U trenutnoj situaciji političke nestabilnosti u Federaciji BiH teško je naći konsenzus o suštinskim pitanjima, a, ipak, to ostaje ključno pitanje“, rekao je Fule.

Istakao je da će pristupanjem Hrvatske BiH postati direktni susjed EU-a, zbog čega Unija radi sve da olakša ovaj novi status i učini ga uspjehom za obje strane.

Fule je naveo da je nakon Dejtonskog sporazuma, koji je tada bio najbolji okvir za postizanje mira u BiH, "sada došlo vrijeme da se razmišlja o drugom okviru za transformaciju BiH", a najmoćniji instrument za to je proširenje EU-a.

Istakao je da je dogovor Beograda i Prištine pokazao da u regiji, ako postoji volja, postoji i način, što ukazuje na to koliko potencijala ima u proširenju kao instrumentu transformacije.

„Dakle, treba da pomognemo BiH da ne ostane napolju, usamljena i zaglavljena u dejtonskim okvirima, dok se ostatak regije kreće ka okvirima EU-a“, kazao je on.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.