EP: Juncker ‘preživio’ glasanje o povjerenju

Glasanje o nepovjerenju Junckeru pokrenula grupa euroskeptičnih zastupnika (AP)

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker “preživio” je u četvrtak glasovanje o nepovjerenju koje je u Europskom parlamentu pokrenula grupa euroskeptičnih zastupnika na čelu s Britancem Nigelom Farageom.

Samo 101 od ukupno 751 zastupnika EP-a podržao je inicijativu da se Juncker smijeni zbog svoje uloge u aferi “LuxLeaks”, dok je više od 460 njih glasalo da on ostane na funkciji, prenosi Tanjug.

Afera je izbila neposredno nakon što je Juncker 1. studenoga strupio na dužnost, a u javnost “procurio” veliki broj dokumenata koji su pokazali kako su luskemburške vlasti godinama omogućavale velikim međunarodnim korporacijama da putem fiktivnih firmi izbjegavaju plaćanje poreza.

Opsežna istraga tek slijedi

Zbog toga je Farage, vođa britanske independističke stranke UKIP, pokrenuo postupak za njegovu smjenu, a njemu su se pridružili zastupnici francuskog Nacionalnog fronta i niz manjih euroskeptičnih stranaka.

Na početku glasovanja je došlo do manjeg incidenta, kada su britanski i francuski zastupnici ispred sebe postavili nacionalne zastave svojih zemalja, dok su drugi držali transparente s natpisom “Nećemo porezne rajeve”.

Nakon što ih je predsjednik EP-a Martin Schulz upozorio da pravilnik ne dozvoljava isticanje nacionalnih obilježja, zastupnici su sklonili zastave, što je bilo popraćeno gromkim aplauzom ostalih parlamentaraca.

Tek treba uslijediti opsežna istraga o slučaju više stotina svjetskih korporacija koje su u Luksemburgu, uz pomoć tamošnje Vlade, našle “porezni raj”, prenosi Srna.

Izvor: Agencije