Oglasi

EP izglasao zabranu različitog kvaliteta proizvoda u EU

Evropski parlament izglasao je zabranu različitog kvaliteta proizvoda u zemljama članicama Evropske unije.
Direktivom se 'stavlja tačka' na dvostruke standardeEPA

Evropski parlament izglasao je zabranu različitog kvaliteta proizvoda u Evropskoj uniji.

Time se "stavlja tačka" na dvostruke standarde koje prehrambene kompanije primjenjuju prilikom prodaje proizvoda različitog kvaliteta pod istim brendom na istoku i zapadu EU-a, prenosi Tanjug.

Ovom odlukom uvode se nova pravila o transparentnosti internet ocjenjivanja i recenzija, pojašnjava se način postupanja kod dvostrukog kvaliteta proizvoda, a kazne mogu biti do četiri posto godišnjeg prometa trgovca, saopćio je EP.

Ažuriraju se prava potrošača

Direktiva, koju je EP odobrio sa 474 glasova za, 163 protiv i 14 suzdržanih, sada će biti prosčlijeđena na odobrenje Vijeću ministara EU-a.

Države članice imat će na raspolaganju 24 mjeseca od dana stupanja na snagu ove direktive da je prenesu u svoje nacionalno zakonodavstvo.

Novim zakonom, koji je već dogovoren s ministrima EU-a, ažuriraju se prava potrošača u skladu s potrebama novog, internetskog doba, čime se garantira da će potrošači imati više informacija o tome kako funkcionira sistem ocjena proizvoda na internetu i ima li na njih utjecaj plaćeno oglašavanje.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.