EP: Građani će sami moći proizvoditi energiju iz obnovljivih izvora

Direktive od članica EU-a zahtijevaju i povećanje korištenja energije iz obnovljivih izvora na 32 posto do 2030. godine (EPA)

Evropski parlament usvojio je velikom većinom glasova prijedloge tri nove direktive o ciljevima Evropske unije za korištenje obnovljivih izvora energije, kojima će se, između ostalog, građanima omogućiti proizvodnja energije za vlastitu potrošnju.

Novim direktivama paketa “Čista energija za sve” građanima EU-a omogućit će se proizvodnja obnovljive energije za vlastitu potrošnju, kao i pohrana te prodaja viška energije.

Građani će vlastitu energiju moći koristiti bez plaćanja poreza, a za energiju koju vrate u mrežu mogli bi primati naknade.

“Evropa je često kritizirana kako ne sluša zahtjeve i potrebe svojih građana, a danas možemo ponosno reći da ne samo da smo ih poslušali, nego smo nove energetske mjere usmjerili upravo na njih”, izjavio je na plenarnoj raspravi jedan od izvjestitelja Jose Blanco Lopez.

Prestati korisiti štetna biogoriva

Direktive od članica EU-a zahtijevaju i povećanje korištenja energije iz obnovljivih izvora na 32 posto do 2030. godine te korištenje najmanje 14 posto goriva za transport iz obnovljivih izvora.

U EP-u su pozvali i na jasnije mjere u vezi potpunog prestanka korištenja štetnih biogoriva poput palminog ulja do 2030. godine.

“Dogovorili smo mjere za iduću godinu, no sada čujemo kako postoji zabrinutost u Evropskoj komisiji oko predlaganja strožih mjera za prekid korištenja palminog ulja. Ako EK ne napravi jasan prijedlog, rasprava o biogorivima nastavit će se zauvijek. U vašem je interesu da se pobrinete da ovaj paket mjera funkcionira, ali onda morate osigurati ograničenje korištenja najgorih biogoriva, posebno palminog ulja”, upozorio je zastupnik Zelenih Bas Eickhout.

Kompromisom između prijedloga EK-a i Evropskog vijeća, koji su predložili udio od 30 posto energije iz obnovljivih izvora, i EP-a, koji je predložio 35 posto, energetska efikasnost u EU se do 2030. godine mora povećati za 32,5 posto.

Novi sistem upravljanja energijom

Povećanje efikasnosti jedan je od glavnih instrumenata za dekarbonizaciju, a novim prijedlozima emisije stakleničkih gasova smanjile bi se na nivoe zadane Pariškim sporazumom iz 2015. godine.

Direktive nalažu cilj godišnjih energetskih ušteda od 0,8 posto za period od 2021. do 2030. godine.

Energetske kompanije zemalja članica morat će predstaviti novim sistem upravljanja energijom, čime bi se potakle obnova objekata, a građanima omogućilo lakše renoviranje domova te manje cijene grijanja i energije.

Jedna od obaveza direktiva za zemlje članice EU-a je i korištenje mjera povećanja energetske efikasnosti, u svrhu pomaganja onima pogođenima energetskim siromaštvom.

‘Čista energija za sve’

“Poboljšanje energetske efikasnosti osigurat će bolji kvalitet života za one pogođene energetskim siromaštvom. Za svaki postotak poboljšanja efikasnosti tri miliona domova može biti pravilno obnovljeno te sedam miliona ljudi možemo izvući iz energetskog siromaštva”, izjavila je britanska zastupnica Theresa Griffin.

Komisija je paket mjera “Čista energija za sve” donijela krajem novembra 2016. godine.

Usvojene direktive četiri su od osam legislativnih prijedloga tog paketa, koji je jedan od načina kojim se planiraju ispuniti ciljevi dogovorenim Pariškim sporazumom iz 2015. godine, kojim su se zemlje potpisnice obavezale ograničiti rast globalne temperature na dva stepena Celzijusa.

Izvor: Agencije