EP će ograničiti bankarske bonuse

Draghi: Zemlje članice nisu u vremenu krize u potpunosti shvatile šta znači biti dio eurozone (AFP)

Evropski parlament u utorak je glasao za ograničavanje bankarskih bonusa.

Prema propisu o kojem se mjesecima raspravljalo i prije nego što je ušao i proceduru, oni će biti ograničeni na iznos jednak osnovnoj godišnjoj plati, dok će isplata dvostrukog bonusa biti moguća samo ako se s tim složi većina akcionara banke.

Zakon, na cijelih 1.000 stranica, stupa na snagu naredne godine.

Važit će i za evropske filijale stranih banaka i zaposlene u evropskim bankama koje posluju u inostranstvu, naprimjer u New Yorku.

Draghi: Stabilizirati finansijski sektor

Zakonodavci u Strasbourgu usvojili su i paket finansijskih zakona koji će primorati banke u EU da povećaju svoj nivo kapitala.

Predsjednik Evropske centralne banke lično je prisustvovao  glasanju u Strasbourgu u utorak, odakle je liderima eurozone poručio da zajedničku valutu iskoriste kako bi formirali punu bankarsku uniju.

Time bi se, kako kaže Mario Draghi, stabilizirao finansijski sektor eurozone.

“Zemlje članice nisu u vremenu krize u potpunosti shvatile šta znači biti dio evropske monetarne unije”, rekao je Draghi.

“Fiskalne i ekonomske mjere nisu bile proporcionalne obavezama koje su preuzele kao članice. Sada su konačno naučene lekcije iz krize. Čelnici država Evropske unije i njihove vlade preduzele su potrebne korake ka jačanju održivog okvira.”

Izvori: Al Jazeera i agencije