EP bira predsjednika, Berlusconijev glasnogovornik favorit

Evropski parlament suočava se sa burnim izborima nakon sloma koalicije proevropskih partija (EPA)

Evropski parlament (EP) danas će u Strasbourgu birati novog predsjednika, koji će naslijediti Martina Schulza, a najviše šanse za pobjedu, kako se procjenjuje, imaju dvojica Italijana i jedan Belgijanac.

Među kandidatima za koje će se 751 član EP izjašnjavati u sjedištu Parlamenta u Strasbourgu ipak prednjači italijanski političar Antonio Tajani, bivši glasnogovornik Silvija Berlusconija.

AFP ocjenjuje da se EP suočava sa burnim izborima nakon sloma koalicije proevropskih partija u vrijeme kada se krizom pogođena EU suočava s valom euroskeptičnog populizma.

Najmanje sedam kandidata pretendira na tu funkciju – troje Italijana, dva Belgijanca, Rumun i, uprkos Brexitu, Britanka Jean Lambert.

Bogato iskustvo

Tajani (63) kandidira se u ime Evropske narodne partije desnog centra, najveće grupe u skupštini od 751 mjesta, pa se stoga procjenjuje i da će pobijediti, navodi francuska agencija.

Tajani ima solidno iskustvo – bio je komesar EU-a za saobraćaj od 2008. do 2010, a potom komesar za industriju 2010-2014. godine. To mu je pomoglo da “iznutra” sagleda rad Evropske komisije.

U Evropski parlament ušao je 1994. Te godine postao je i osnivački član partije Forza Italia bivšeg italijanskog premijera Silvija Berlusconija.

Među kandidatima je i liberal, bivši belgijski premijer Guy Verhofstadt.

“U ova nesigurna vremena kada je Evropa ugrožena od nacionalista i populista svih vrsta potrebni su nam vizionari, graditelji mostova i kompromisa. Ja želim biti jedan od njih”, istakao je nedavno Verhofstadt, objavljujući svoju kandidaturu.

Zagovornik federalizma

Verhofstadt je bio belgijski premijer devet godina od 1999. do 2008. Od 2009. zastupnik je u Evropskom parlamentu, gdje predvodi Savez liberala i demokrata za Evropu (ALDE), četvrtu po snazi frakciju u Parlamentu.

Jedan je od najglasnijih zagovornika evropskog federalizma, a Evropski parlament u septembru prošle godine imenovao ga je za pregovarača za Brexit.

Drugi Italijan u utrci jest Giani Pittella iz socijaldemokratskih redova.

Iako je, po ranijem dogovoru, sadašnjeg predsjednika Martina Schulza, njemačkog socijaldemokrate, trebao zamijeniti neko iz EPP-a, taj dogovor vjerovatno više ne važi nakon što je Pittella ušao u utrku.

Izvor: Agencije