Engleski klubovi profitirali nakon 15 godina

Prvi put nakon 15 godina nogometni klubovi iz engleske Premier lige zabilježili su profit, ali postavlja se pitanje hoće li ostati pozitivni i nakon plaćanja poreza.

Wayne Rooney je jedan od najplaćenijih nogometaša na svijetu. Zvijezda Manchester Uniteda zarađuje gotovo 300.000 funti, odnosno 411.000 eura sedmično.

Međutim, vrtoglave plate ne rastu kao nekad. Nova pravila kojima se ograničavaju zarade igrača urodila su plodom – barem za klubove.

Prošle sezone, samo 58 posto ukupne zarade potrošeno je na plate igrača, a sezonu ranije taj postotak iznosio je 71 posto.

Izvještaj revizorske kuće Deloitte pokazao je da je, nakon 15 godina, Premier liga ponovo u plusu.

„Premier liga je objavila profit od transfera u iznosu od 190 miliona funti. Prije svega, liga je profitirala od prava emitiranja utakmica, a plate u novim ugovorima nisu rasle prijašnjim tempom“, kaže Jeremy Batstone-Carr, glavni ekonomist agencije Charles Stanley.

Poziv na oprez

Kada se podvuče linija, profit je bio četiri puta veći od rekorda od prije 17 godina, kada je u sezoni 1997.-98. ostvareno 49 miliona funti.

Profit lige, u odnosu na prošlu sezonu, porastao je za gotovo trećinu, na dvije i po milijarde funti, dok su plate nogometaša porasle za svega šest procenata. No, investitori pozivaju na oprez prilikom ulaganja u klubove Premier lige.

„Morate biti vrlo oprezni prije nego požurite za dionicama omiljenog kluba. Finansije u nogometu znaju biti vrlo promjenjive i u praksi se pokazalo da vrlo brzo znaju isprazniti novčanik investitora“, Batstone-Carr.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera i agencije