Engleska osveta u sjeni splitske ‘svastike’

Duel najboljeg strijelca i najboljeg igrača Mundijala u Rusiji [epa]

Reprezentacija Hrvatske je spektakularni put do finala Svjetskog prvenstva ove godine u Rusiji prokrčila, između ostalog, i preko selekcije Engleske, pa bi novi sudar ove dvije ekipe, prvi od Mundijala, mnogim ljubiteljima dobrog nogometaa trebao ubrzati puls.

No, malo je toga što okršaj u Ligi nacija u petak navečer na stadionu Rijeke može staviti u kontekst spektakularnog, makar prema najavama i nepobitnim činjenicama.

Za vrhunski spektakl, prije svega, trebaju navijači, no njih neće biti.

Duel “Vatrenih” s Englezima, njihov ukupno deveti u historiji, igrat će se pred praznim tribinama, zbog kazne koju selekcija Hrvatske služi zbog kukastog križa na terenu stadiona Poljud iz 2015. godine pred kvalifikacionu utakmicu protiv Italije.

Osim splitske “svastike”, naboj je splasnuo i radi same svrhe takmičenja, koje mnogo vrhunskih nogometaša ne smatra ozbiljnim.

Lovren: Smiješno takmičenje

“Nema smisla igrati ovakve utakmice. Nije ovo takmičenje u kojem moraš pobijediti. Ovo su, zapravo, prijateljske utakmice. Smiješno takmičenje”, izjavio je nedavno hrvatski reprezentativac Dejan Lovren, potvrdivši stavove svog trenera iz Liverpoola Juergena Kloppa.

No, Luka Modrić nije takvog stava; ustvrdio je da je ovo natjecanje dobro, jer pruža priliku igranja s najboljim reprezentacijama.

“Ovo su utakmice kakve je izbornik želio”, rekao je.

“Nakon Svjetskog prvenstva je ovo prebrzo došlo, bili smo previše opušteni i nismo bili stopostotno u utakmici protiv Španjolske”, dodao je Modrić, uz opasku da Hrvatskoj neće biti lako bez podrške navijača.

Obje ekipe su desetkovane povredama.

Hrvatski selektor Zlatko Dalić, koji je u prvoj utakmici grupe 4 u nevjerici gledao kako Španci uništavaju “Vatrene” (bilo je 6:0), ostao je bez čak sedam igrača.

 

Poraz iz Rusije se ne zaboravlja

S druge strane, Gareth Southgate ne računa na čak devetericu, među kojima su i Jesse Lingard, Dele Alli, Luke Shaw i Danny Rose.

No, engleski kapiten Harry Kane, najbolji strijelac Svjetskog prvenstva u Rusiji, smatra da će njegov tim izvući korist iz svega toga, jer će to biti odlična prilika da se provjere debitanti.

“Trebaju nam svježi igrači. Mladići gladni uspjeha će pojačati konkurenciju u ekipi”, poručio je Kane, koji na okršaj u Rijeci ne gleda kao na priliku za osvetu krvniku “Gordog Albiona” iz Rusije.

“Znamo šta je bilo i taj poraz je teško izbiti iz glave. Nikad ga nećemo zaboraviti, ali ne može se reći da u Rijeku idemo po osvetu. No, mada neće biti navijača, što je šteta, vjerujem da ćemo odigrati dobru utakmicu”, dodao je napadač Tottenhama.

Utakmica u Rijeci igra se u petak od 20:45 sati.

Zanimljivosti

  • Dvije reprezentacije odigrale su osam utakmica, Engleska je dobila četiri, a Hrvatska tri
  • Engleska je pretrpjela tri poraza u posljednje četiri utakmice
  • Hrvatska je eliminirala Englesku u polufinalu Svjetskog prvenstva 2018. u Rusiji
  • “Vatreni” su spriječili Englesku da se kvalificira za Euro 2008
  • Engleska je porazila Hrvatsku 4:2 na Euru 2004
  • Najbolji strijelac u okršajima dvije selekcije je Frank Lampard sa pet golova, dok je Wayne Rooney postigao četiri
  • Najvrijedniji fudbaler iz dva tabora je Harry Kane – 150 miliona eura
  • Poraz od 0:6 od Španije u prvoj utakmici Lige nacija je najteži u historiji Hrvatske

Tabela 

1. Španija            2              2              0              0              8:1          6

2. Engleska         1              0              0              1              1:2          0

3. Hrvatska         1              0              0              1              0:6          0

Izvor: Al Jazeera