Engel: Sporazum treba uključiti i prava Albanaca u Preševu

Shqiprim Arifi, Preševo, Gradonačelnik
Arifi je Engelovo pismo objavio na svom Facebook-profilu (Al Jazeera)

Predsjedavajući Vanjskopolitičkog odbora Zastupničkog doma američkog Kongresa Eliot Engel smatra da konačni sporazum o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova treba uključiti i prava Albanaca u Preševskoj dolini.

Engel je to poručio u pismu gradonačelniku Preševa Shqiprimu Arifiju, kojim ga je pozvao na dođe u Washington kako bi o tomu razgovarali.

“Iako budućnost razgovora o normalizaciji između Srbije i Kosova ostaje nejasnom, nužno je da bilo koji konačni sporazum uzme u obzir prava etničkih Albanaca i mogućnosti ekonomskog napretka u Preševskoj dolini”, piše u Engelovu pismu, koje je Arifi objavio na svom Facebook profilu.

Arifi je napisao da će se odazvati pozivu te da će u Washingtonu razgovarati o pojedinačnim i kolektivnim pravima Albanaca u trima općinama na jugu središnje Srbije: Preševu, Bujanovcu i Medveđi, prenosi Tanjug.

Meta pozvao Albance na izbore

U međuvremenu je predsjednik Albanije Ilir Meta pozvao sve Albance koji žive u Srbiji da sudjeluju na parlamentarnim izborima 26. travnja kako bi imali više glasova za ispunjavanje njihovih legitimnih zahtjeva i prava.

To je naveo u priopćenju u kojem je pozvao sve Albance da objedine stavove kako bi uvećali svoju ulogu u budućim institucijama na središnjem i lokalnom nivou, prenosi prištinska Koha.

“Predsjednik Meta izražava uvjerenje da će masovno sudjelovanje Albanaca na parlamentarnim i lokalnim izborima jamčiti jačanje glasa albanskog stanovništva, a u interesu ispunjavanja njihovih legitimnih zahtjeva i prava u Srbiji”, navodi list, prenosi Tanjug.

Izvor: Agencije