Energetska kriza u Nigeriji

Velika energetska kriza zahvatila je Nigeriju. Zbog nedostatka fosilnih goriva, proizvodnja električne energije je na minimumu. Nakon nedavno održanih izbora, nova vlada obećava rješenja.

Bliži se kraj školske godine za Sulaimana Abdulkarima i njegove prijatelje. Narednih dana očekuju ih teški ispiti. Ocjene koje sada dobiju imat će veliki utjecaj na njihovu budućnost. Ali bez struje u svojim domovima i školskim učionicama, prisiljeni su učiti na neobičnom mjestu – ispod ulične rasvjete na jednom od glavnih autoputeva.

“Ovdje sam kako bih čitao, jer u mom kvartu nema struje. Ovo je jedini izvor svjetlosti u mom kraju. Bliže nam se završni ispiti i uskoro polažem informatiku, a računari nam ne rade jer nema struje”, rekao je student Sulaiman Abdulkarim.

Hronični nedostatak struje širom zemlje natjerao je studente da se snalaze, ali i rizikuju. 

“Učenici ovdje uče bez obzira na rizike i ostale smetnje. Ali sa krizom u energetskom sektoru, učenici nisu sigurni koliko će potrajati prije nego i ove slabo osvijetljene ulice postanu mračne”, javlja reporter Al Jazeere, Ahmed Idris.

Učitelji primjećuju kako ocjene u školama padaju, zajedno sa sektorom obrazovanja.

“To se odražava na kvalitet obrazovanja koji učenici dobijaju, zbog čega su i njihovi rezultati slabiji. Posljedice po sama predavanja vidljive su u istraživanjima. Većinu gradiva nastavnici predaju iz literature koju su sami pripremili”, navodi nastavnik, Kabiru Sufi.

Nedostatak infrastrukture

Nigerija je najveći proizvođač nafte u Africi. Ali zbog nedostataka rafinerija za njenu preradu, većina goriva, poput dizela i benzina, se uvozi. Prošle sedmice proizvodnja struje dostigla je historijski minimum od 1300 megavata za 170 miliona stanovnika. Vlada za ovakvo stanje krivi sabotaže naftovoda i gasovoda, kao i štrajkove radnika u naftnoj industriji.

Sa hroničnim nedostatkom goriva, većina javnih ustanova, poput bolnica, jedva održava kakvo-takvo poslovanje.

Za nekoliko dana, nova vlada polaže zakletvu. Prvi prioritet, prema predizbornim obećanjima, bit će rješavanje problema korupcije, krize u energetskom sektoru te jačanje sigurnosti i razvoja zastarjele infrastrukture.

Mnogi Nigerijci polažu velike nade u ispunjavanje ovih obećanja.

Izvor: Al Jazeera