Enciklopedija Britannica postaje digitalna

Štampano izdanje Britannice teško je za održavanje, tvrdi izdavač (Reuters)

Najstarija enciklopedija na engleskom jeziku, Britannica, prelazi potpuno u digitalno doba.

Pokazujući sve veću dominaciju digitalnog izdavaštva, enciklopedija Britannica, koja se neprekidno štampa otkako je prvi put objavljena u Edinburghu u Škotskoj 1768., saopćila je u srijedu kako će prekinuti objavljivanje svojih štampanih izdanja i nastaviti s digitalnim verzijama do kojih se može doći online.

Njeno najvažnije štampano izdanje u 32 toma, koje se pojavljivalo svake dvije godine, prodaje se za 1.400 dolara.

Online pretplata košta 70 dolara godišnje, a Britannica je odnedavno pokrenula i niz internetskih aplikacija po cijeni od 1,99 dolara do 4,99 dolara mjesečno.

Teško za održavanje

Britannica je objavila kako će nastaviti prodavati svoja štampana izdanja dok ne rasproda zalihu od oko 4.000 kompleta.

“Štampano izdanje postalo je teže za održavanje i nije bilo najbolji fizički element za kvalitetu naših baza podataka i kvalitetu našeg uredništva”, rekao je Jorge Cauz, predsjednik kompanije Encyclopaedia Britannica.

Na pitanje hoće li se u budućnosti održati  štampana izdanja knjiga, Cauz predviđa kako “ona možda neće potpuno iščeznuti s tržišta”, ali misli “da će biti sve manje važna”.

“Mnoga izdanja neće imati svoju analognu štampanu verziju i bit će štampana samo u digitalnim formatima”, rekao je on.

On je kazao i kako Encyclopaedia Britannica uz sav njezin stručni ugled nije pogođena popularnošću besplatne internetske enciklopedije Wikipedie.

Izvor: Agencije