Emra Kurtišova ne može putovati jer je – Romkinja

Emra Kurtišova o svom slučaju pisala na svom facebook-profilu (Al Jazeera)

Piše: Admir Fazlagić

Makedonija generalno važi za multinacionalnu i multikonfesionalnu državu s izrazito šarenim etničkim koloritom koji mediji često predstavljaju velikim bogatstvom te zemlje. I to jeste tako. Različitost je bogatstvo, zaista. No, kao i što sve na svijetu ima i dobru i lošu stranu, tako je i s makedonskim demografskim šarenilom po etničkom ključu.

Naime, u Makedoniji postoje razne etničke i vjerske predrasude koje nerijetko prouzrokuju verbalne i fizičke konflikte koji pune naslovne strane dnevne štampe.

Koliko je neugodno kada se nađete u situaciji da budete diskriminirani po ključu etničke pripadnosti svjedoči slučaj mlade glumice Emre Kurtišove, zaposlene u Pozorištu za djecu i mlade, kojoj je službenik na pasoškoj kontroli na skopskom aerodromu “Aleksandar Veliki” rekao da ne može otputovati za Njemačku i pored toga što je priložila potrebnu dokumentaciju za putovanje: potvrdu za posao, garantno pismo, u kojem njena sestra garantira da će je finansijski opskrbiti, i 500 eura u kešu.

Bila sam jedina Romkinja u avionu koja je trebala otputovati i vratili su me. Za 28 godina nikada se mizernije nisam osjećala.

“Čekirala sam prtljag i sve je prošlo u najboljem redu. Dala sam svoja dokumenta službeniku na pasoškoj kontroli, odnosno priložila sam pasoš i avionsku kartu. Upitao me gdje putujem. Odgovorila sam da idem sestri i da ću boraviti nešto više od dva mjeseca, a zatim mi je zatražio garantno pismo. Ja sam u istom trenutku pokazala garantno pismo koje je bilo kopija, jer je grad u kojem živi moja sestra turističko mjesto i gradska uprava se ne bavi time – u tom turističkom gradu je svako dobrodošao. Ja sam, poslije duge rasprave, shvatila da to službeniku ne mogu objasniti, jer me ne želi razumjeti”, objašnjava mlada glumica.

Ona smatra da je njena putna dokumentacija bila ispravna, ali joj je putovanje uskraćeno samo zato što je Romkinja.

Mizeran osjećaj

“Očigledno je bilo da traži samo neki razlog da me vrati natrag. Službenik pasoške kontole je ustao i odveo me u drugu prostoriju gdje je poništio kartu. Pitala sam ga da li mi poništava kartu. Odgovorio je da je Wizz Air niskobudžetna kompanija, tako da nije strašno, smatrajući da suma od 200 eura nije velika. Zanijemila sam, vjerujte, zanijemila. Bila sam jedina Romkinja u avionu koja je trebala otputovati i vratili su me. Za 28 godina nikada se mizernije nisam osjećala. Zašto onda imam pasoš kad ne mogu izaći iz države?”, izjavila je Kurtišova medijima.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Makedonije kažu da Kurtišova nije ispunjavala formalne uslove pa je zato bila vraćena, odosno da sa sobom nije nosila dovoljno novaca za predviđeni vremenski period boravka te da nije imala garantno pismo. Također, dodaju da Kurtišova, kao i svaki građanin, može uputiti žalbu unutrašnjoj kontroli MUP-a, koja će biti razmotrena.

Ipak, Kurtišova obrazlaže da u Constanceu, gradu u kojem boravi njena sestra, ne izdaju garantna pisma, ali da pismo kojim joj sestra garantira da će je finansijski opskrbiti za vrijeme boravka u Njemačkoj ima pečat grada.

Emra, također, smatra da je oštećena, da se radi o diskriminaciji po etničkom principu jer je Romkinja i veli kako će dati sve od sebe da se ovaj, za nju veliki, problem što prije riješi.

Očigledno je bilo da samo traži neki razlog da me vrati natrag. Službenik pasoške kontole je ustao i odveo me u drugu prostoriju gdje je poništio kartu.

Narodni pravobranitelj zvanično je otvorio predmet u vezi s ovim slučajem i pozvao da se on ozbiljno razmotri. Ističe da se prikupljaju novi dokazi te ujedno potencira da svi uključeni u ovaj slučaj, kao i nadležne insitucije, pristupe ozbiljno, dodajući kako ovo nije prvi put da se evidentira diskriminacija.

“Postoje slučajevi evidentirane diskriminacije, i to je posebno slučaj kod osoba romske nacionalnosti”, kažu iz Ureda narodnog pravobranitelja Makedonije.

Povodom slučaja Emre Kurtišove oglasila se i nevladina organizacija Civil koja osuđuje odluku službenog lica na pasoškoj kontroli iz MUP-a na skopskom aerodromu.

“Pri izasku iz zemlje građani nemaju potrebu priložiti ništa više od putnog dokumenta, ili nekoh drugog propisanog za prelaženje državne granice, koji se, prema Članu 15, Stav 1 Zakona o graničnoj kontroli koristi za provjeravanje i utvrđivanje njihovog identiteta. Dodatna dokumentacija može biti potrebna pri ulasku u zemlju, ali ne i pri njenom napuštanju”, navodi se u zvaničnoj reakciji NVO Civil.

Oni tvrde da je slučaj Kurtišove samo ilustracija grube diskriminacije i diskriminatorske politike koju makedonska vlast provodi prema građanima na osnovu etničke, vjerske, seksualne i druge pripadnosti, a što predstavlja svjesno ograničavanje, kontroliranje i kršenje ljudskih prava i sloboda.

Predrasude – najveći problem Roma

Makedonski mediji i ranije su pisali o ovakvim i sličnim problemima s kojima se susreću makedonski Romi. Nadležni smatraju da postoji velika mogućnost da Romi, a i većina makedonskih građana koja putuje u zemlje Evropske unije, bezvizni režim koriste kako bi sezonski radili u tim zemljama, a gdje je standard u odnosu na Makedoniju i ostale balkanske zemlje znatno veći.

Da je diskriminacija najveći problem Roma, Al Jazeeri je potvrdila i kraljica romske muzike, humanistkinja i potpredsjednica Svjetske organizacije Roma Esma Redžepova, rekavši kako su Romi često diskriminirani te da su predrasude oduvijek bile najveći njihov problem, gdje god bili na planeti Zemlji.

Prošlog mjeseca je Osnovni sud Skoplje 2 utvrdio povredu prava jednakosti u praksi, odnosno da granične službe ograničavaju pravo određenih kategorija građana u pokušaju napuštanja teritorije Makedonije zbog neopravdane sumnje da se radi o lažnim azilantima, što je bila prva presuda  kojom se utvrđuje diskriminacija.

Kada je prošle sedmice, 19. juna, glumica Emra Kurtišova na svom facebook-profilu objavila status u kojem je pisala o njenom problemu na pasoškoj kontroli na aerodromu u Skoplju, odakle je, prema njenom mišljenju, vraćena zbog apsurdnih razloga i neosnovanih tvrdnji, dobila je veliku podršku prijatelja i poznanika raznih nacionalnosti.

Emra neće odustati – očekuje skorašnje pozitivno okončanje ovog slučaja.

Izvor: Al Jazeera