Emmanuel Macron u posjeti Srbiji 15. i 16. jula

Emmanuel Macron je prvi francuski predsjednik koji poslije 18 godina dolazi u Srbiju (EPA)

Francuski predsjednik Emmanuel Macron boravit će u posjetu Srbiji 15. i 16. srpnja, službeno je potvrđeno iz kabineta predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Ranije je Vučić najavio da će s francuskim kolegom razgovarati o ekonomskoj te političkoj suradnji i europskom putu Srbije, ali i o Kosovu, kao i da će tokom posjeta biti potpisano 20-ak različitih sporazuma.

“Moj tim, u saradnji sa njegovim timom, već razmenjuje informacije, sagledavamo kako šta i na koji način možemo u budućnosti da rešavamo”, rekao je Vučić.

Macron je prvi francuski predsjednik koji poslije 18 godina dolazi u Srbiju.

Prije njega posljednji je to učinio Jacques Chirac.

“Predsednik Francuske dolazi na dva dana u Beograd. Neće ići u druge zemlje u regionu, i to predstavlja veliku čast za Srbiju. To je velika poseta za nas, od ogromnog značaja. Reč je o jednom od dvoje najvažnijih evropskih lidera, kome pripada budućnost”, kazao je Vučić.

‘Marljiv i energičan čovjek’

Prema njegovim riječima, “Macronova uloga u Evropi raste i reč je o marljivom, energičnom čoveku, ali ne uvek lakom za razgovor”.

“A, ko je od nas lak? On dolazi iz mnogo veće i razvijenije zemlje nego što smo mi. Za nas je to velika čast”, dodao je Vučić.

Macron je u Srbiju trebao doći krajem prošle godine, ali je dolazak otkazan zbog unutarnjih problema u Francuskoj.

Prema pisanju Blica, Macron bi na razgovor s Vučićem mogao doći iz Moskve, gdje će ga ugostiti ruski predsjednik Vladimir Putin.

Izvor: Agencije