Oglasi

Emmanuel Macron razgovarao s Mohammedom bin Salmanom

Evropa će instistirati na tome da međunarodni eksperti učestvuju u istrazi ubistva saudijskog novinara Jamala Khashoggija, rekao je francuski predsjednik.
Razgovor na marginama samita G20 u Buenos Airesu trajao je pet minutaEPA

Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je saudijskom princu prijestolonasljedniku Mohammedu bin Salmanu da će Europljani instistirati na tome da međunarodni eksperti sudjeluju u istrazi ubojstva novinara Jamala Khashoggija, prenosi Reuters.

Prema riječima neimenovanog dužnosnika Elizejske palače, razgovor na marginama summita G20 u Buenos Airesu trajao je pet minuta.

Macron je saudijskom princu, prema istom izvoru, prenio "veoma odlučnu" poruku u vezi ubojstva Khashoggija.

Francuske sankcije za 18 osoba

Osim toga, dvojica sugovornika razgovarali su i o situaciji u Jemenu, pri čemu je Macron ukazao na potrebu iznalaženja političkog rješenja, prenijela je britanska agencija.

Francuski predsjednik je prvi zapadni dužnosnik koji se s Bin Salmanom sastao nakon ubojstva Khashoggija.

Američke obavještajne agencije zaključile su da je saudijski princ naredio Khashoggijevo ubojstvo.

Saudijska Arabija to negira, podsjeća AP.

Prošlog tjedna Francuska je uvela sankcije i zabranu kretanja za 18 državljana Saudijske Arabije koji su povezani s ubojstvom, koje se dogodilo početkom listopada u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

Poziv na zajedničku akciju

Upozoreno je i da bi se obuhvat sankcija mogao povećati produbljivanjem istrage.

Macron očekuje da će se europski sudionici summita najbogatijih država svijeta uskladiti po pitanju rasvjetljavanja svih činjenica o ubojstvu.

Summit lidera G20 održava se u Buenos Airesu u petak i subotu.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.