Emmanuel Macron obećao radnicima niže poreze

'Predsjednik Francuske u činu neogolističke nepopustljivosti torpedirao je politiku proširenja Evropske unije', tvrdi autor (EPA)

Francuski predsjednik Emmanuel Macron objavio je porezne olakšice za radnike iz srednje klase i obećao reprezentativniji parlament ne bi li ugušio petomjesečne proteste pokreta “Žutih prsluka”.

On je, također, upozorio da se Francuska i Evropa moraju bolje boriti protiv ilegalnih migracija, prenosi agencija Beta.

Macron se u televizijskom obraćanju iz Elisejske palate bavio temama tromjesečne nacionalne debate o razlozima nezadovoljstva demonstranata, visokim porezima, visokom nezaposlenošću i sve manjim platama.

Francuski lider je otkrio i mjere za povećanje penzija, za pomoć samohranim roditeljima i olakšavanje propisa o referendumima, da bi ljudima bilo lakše da izraze nezadovoljstvo na drugi način osim uličnim protestima.

‘Ilegalna imigracija pritišće Francusku’

Macron je, međutim, upozorio i da dolazi vrijeme teških izbora.

“Ne vjerujem u stalne referendume, jer referendumi ne omogućavaju teške odluke u vrijeme kada one moraju biti donesene”, naveo je on.

Macron je, također, upozorio da ilegalna imigracija teško pritišće Francusku i Evropu i rekao da podržava “snažnu” Evropu, koja štiti svoje granice, dok istovremeno daje azil nekim ljudima iz zemalja u kojima su im životi ugroženi.

Izvor: Agencije