Emirati finansirali uništavanje Egipta u vrijeme Mursija

Tokom Mursijevog mandata u Egiptu su se događali 'sumnjivi neredi' (Al Jazeera)

Piše: Abdul Karim Salim

Kairo – “Strogo povjerljivi” izvještaj za egipatskog državnog tužioca otkriva da su Ujedinjeni Arapski Emirati bili “umiješani” u finansiranje “rušilačkih bandi” u vrijeme predsjednika Muhameda Mursija, u cilju izazivanja nereda u državi, kao i njihovu vezu s opozicijskim Frontom nacionalnog spasa i jednim od pomoćnika ministra unutrašnjih poslova u vladi Heshama Qandila.

Egipatski sud u srijedu je predočio ozbiljne i važne detalje tokom suđenja svrgnutom predsjedniku Mursiju u predmetu koji je u medijima poznat kao “Bijeg iz zatvora” za vrijeme egipatske revolucije u januaru 2011.

Sud je pregledao izvještaj pod nazivom “Za savjetnika javnog tužioca” od 19. februara 2013, u kojem je bilo napisano da je riječ o strogo povjerljivom dokumentu i da ga treba uništiti nakon čitanja.

‘Planirani zločinački projekti’

Izvještaj se bavio činjenicama iz zapisnika br. 609/2013 službenika Qasr al-Nila. Navedeno je da je 30. januara policijska uprava Qasr al-Nil napisala izvještaj u kojem se dokazuje da su bande provodile zločinačke projekte kako bi se stvorio haos u zemlji.

Izvještaj je predstavio “zvanične podatke i izvještaje” koje su pripremile “sigurnosne vlasti”, a u kojima je navedeno da su istrage, evidencije i “nadzor telefonskih razgovora” otkrili da UAE i ambasada te zemlje u Kairu finansiraju “formacije za provođenje sistematskih kriminalnih projekata, čija je svrha stvoriti haos i izvršiti napad na policijske snage”.

Zapisnik je uključivao i ime agenta u Ambasadi UAE-a, koji je nazvan “Nawar”. On je davao novac osumnjičenom Ihabu Mustafi Hassanu Ammaru, poznatom kao Ihab Ammar, u spomenute svrhe, a sigurnosne službe dobile su te podatke provodeći nadzor za koji su dobile dozvolu od tužioca.

U dokumentima su priznanja optuženika i zapisi telefonskih razgovora koji dokazuju spomenute detalje. Također se navode određena imena kao “vođe bandi plaćenika koje su namjerno izazivale haos, zastrašivale građane i sprečavale pripadnike javne sigurnosti da rade svoj posao”.

‘Pljačka, otimanje i ubijanje’

Navodi se i to da su “mirne demonstracije i marševe zloupotrebljavali za infiltraciju među demonstrante, što im je [bandama] pružalo priliku da provedu svoje kriminalne projekte, koji su uključivali pljačku, otimanje i ubijanje s ciljem izazivanja nereda u državi. Te osobe za realizaciju svojih planova dobijale su podršku u novcu i oružju, čime su opskrbljivale svoje bande.”

U istragama i evidencijama sigurnosnih službi piše da se pojedini osumnjičeni dovode u vezu sa članovima Fronta nacionalnog spasa i jednim od pomoćnika tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova.

Sa svoje strane, Majdi Hamdan, bivši vođa Fronta nacionalnog spasa, negirao je da je imao informacije i saznanja o bilo kakvim finansiranjima te vrste, ističući kako je bilo poznato samo to da je Abu Dhabi finansirao pokret Tamarod i grupe Crnog bloka, koje su djelovale u tajnosti.

Izvor: Al Jazeera