Emirati – država lažne sigurnosti i straha od histerije

Abu Dhabi je kao instruktore angažirao bivše agente američke Centralne obavještajne agencije (Reuters)

Kada se pojavila iskra koja je zapalila vatru pobune među arapskim narodima koji su zahtijevali slobodu i socijalnu pravdu, nekoliko arapskih sistema je osjetilo strah od vjetrova promjene. Među njima su bili i Ujedinjeni Arapski Emirati, koji su se dobro pripremili kako bi osujetili bilo kakve zahtjeve naroda. Stoga su pojačali dozu sigurnosne spremnosti i pokrenuli sigurnosne kampanje širokih razmjera unutar zemlje i u inostranstvu.

Sigurnosna opresija Abu Dhabija pojačana je još vrlo rano, a dokumenti WikiLeaksa koji su procurjeli u javnost otkrivaju da je prijestolonasljednik Abu Dhabija Mohammed bin Zayed otvoreno izrazio najkontroverznija mišljenja vezano za oružane snage svoje države u januaru 2007. godine. Princ Mohammed bin Zayed i njegov ministar vanjskih poslova Abdullah bin Zayed sastali su se te godine s Nicholasom Burnsom, pomoćnikom Condoleezzae Rice, američke državne sekretarke u to vrijeme, i ambasadorom Jamesom Jeffreyem, u prisustvu tadašnje američke ambasadorice u Abu Dhabiju Michele J. Sison.

Mohammed bin Zayed je tada izjavio da će “između 60 i 80 posto oružanih snaga UAE-a, koje broje ukupno 60.000 vojnika, odmah odgovoriti na prvi poziv nekog od šejhova Mekke”, dodavši da bi ga, “ako bi bio otvoren više nego što treba u određenim temama, Emiraćani kamenovali”.

Plaćenici iz cijelog svijeta  

Emirati su vrlo rano počeli angažirati strane generale i vojnike u redove svoje unutrašnje sigurnosti i predsjedničke garde. Tako je australski general Mike Hindmarsh 2009. godine dobio zadatak da formira predsjedničku gardu UAE-a. Regrutirao je plaćenike iz nekoliko zemalja, posebno Pakistana, Nepala, Bangladeša, Paname, Somalije i Kolumbije, pored vojnika iz Afrike, koji su imali zadatak štititi vitalnu infrastrukturu i nadzirati zatvore.

Abu Dhabi je, također, radio na tome da bude domaćin multinacionalnim kompanijama specijaliziranim za angažiranje i obuku plaćenika iz Afrike, Evrope, jugoistočne Azije i Latinske Amerike, od kojih je najpoznatija privatna sigurnosna kompanija Saracen International Limited, koja ima ugovor s Erikom Princeom, osnivačem firme Blackwater USA. Iako se protiv Princea vodi krivični postupak u Americi, on je uspio prebaciti svoj posao u Abu Dhabi i osnovati drugu kompaniju, pod imenom Reflex Responses, u kojoj Emirati imaju 51 posto dionica. Misija ove firme svodi se na obuku plaćenika koji dolaze iz Evrope i Afrike. Plate plaćenika u Abu Dhabiju kreću se između 2.800 i 18.000 dolara mjesečno, u zamjenu za usluge čuvanja palače, naftnih postrojenja i mučenje protivnika u zatvorima, pored ratovanja u Libiji i Jemenu.

Emirat Abu Dhabi jedinstven je po tome što je povezao digitalne mreže za špijuniranje kako bi se pratilo kretanje svih, stoga uspostavlja nadzorne sisteme iz kojih nisu izuzeti pojedinci, institucije, zgrade i ulice. Najpoznatiji takav elektronski sistem je Hawk Eye (Oko sokolovo), za koji su izdvojene velike sume novca kako bi se konsolidirala ustaljena fraza da su “Emirati zemlja sigurnosti i stabilnosti”.

Sve da se zaštiti vladajuća garnitura

Abu Dhabi je, također, doveo strane sigurnosne kompanije i oslonio se na eksperte iz cijelog svijeta; specijaliste za sigurnost informacija i za formiranje elektronske vojske vješte u hakiranju stranica drugih država, od kojih je najpoznatija kompanija za cyber sigurnost pod nazivom DarkMatter. Elektronski sajt The Intercept u izvještaju autorice Jennae McLaughlin, navodi da DarkMatter nastoji regrutirati hakere kako bi radili za njih i pratili računare građana u Emiratima i njihove račune generalno.

UAE sve ovo čini s namjerom da pokuša kontrolirati kretanja u društvu špijuniranjem svojih državljana i stanovnika te kako bi zaštitili vladajući sistem u državi. Časopis Foreign Policy otkriva da novi emiratski uposlenici prolaze kroz obuke i kurseve o principima i sredstvima špijunaže, na kojima su predavači zapadni eksperti. Obuka se odvija na lokaciji nedaleko od centra Abu Dhabija, pod nazivom “Akademija”, u kojoj se nalaze streljački tereni, poligoni za vožnju i smještajni kapaciteti. Časopis pojašnjava da su ova predavanja i infrastruktura sastavni dio nastojanja UAE-a da uspostavi profesionalne obavještajne okvire po uzoru na obavještajne službe zapadnih država.

Abu Dhabi je kao instruktore angažirao bivše agente američke Centralne obavještajne agencije, među kojima se posebno ističe Larry Sanchez, odgovoran za pokretanje programa partnerstva između CIA-e i policije New Yorka za praćenje muslimana na javnim mjestima, te Richard Clark, savjetnik princa Abu Dhabija i izvršni direktor firme Good Harbor za upravljanje sigurnosnim rizicima. Na ovaj način se Emirati odijevaju u ruho modernosti, ekonomije i sigurnosti, čime se želi sakriti policijska država, koja nadzire sve i suzbija svakog ko pomisli da izađe izvan uobičajenih okvira.

Izvor: Al Jazeera