Emirati bi ‘rado’ pomogli Kataru u domaćinstvu Mundijala

Aref Al Awani kaže da bi UAE bili spremni ugostiti utakmice SP-a 2022. godine (Getty Images)

U slučaju potrebe, Ujedinjeni Arapski Emirati spremni su uskočiti i pomoći Kataru u organizaciji Svjetskog prvenstva u fudbalu 2022. godine, izjavio je Aref al-Awani, direktor predstojećeg Azijskog kupa u fudbalu, koji se održava u UAE-u.

Al-Awani je dodao da se niti Međunarodna fudbalska asocijacija (FIFA), niti Katarska fudbalska asocijacija nisu obratili Emiratima po tom pitanju, ali da bi UAE bili spremni pružiti pomoć u organizaciji Mundijala i ugostiti utakmice SP-a.

„Ako to FIFA bude predlagala, sigurno bismo razmislili o ekonomskom učinku i medijskim mogućnostima“, rekao je on.

FIFA razmišlja o ideji da se broj učesnika SP-a u Kataru sa 32 poveća na 48 ekipa, što bi stvorilo veliki pritisak na zaljevsku zemlju.

Katar je najavio da će 90 posto potrebne infrastrukture biti završeno već 2019. godine, ali ukoliko FIFA odluči da poveća broj učesnika turnira na 48, trebat će dodatna četiri stadiona.  

Awani nije objasnio kako bi Emirati uopšte učestvovali u projektu i pomogli Kataru kada trenutno nemaju diplomatske odnose s Dohom.

Zajedno sa Saudijskom Arabijom, Bahreinom i Egiptom, Emirati su u junu 2017. godine Kataru uveli blokadu, koja je uključila i prekid diplomatskih i trgovinskih odnosa.

Kazna zatvora aktivisti

Ove četiri zemlje optužuju Katar za „podršku terorizmu“ i „previše bliske veze sa Iranom“, što Doha negira.

Ranije 2018. godine, Amnesty International je upozorio FIFA-u da bi proširenje turnira na Saudijsku Arabiju i UAE moglo dovesti do pogoršanja stanja ljudskih prava u tim zemljama.

„Uključenje Saudijske Arabije i UAE-a zahtijevalo bi poboljšanje situacije po pitanju ljudskih prava u ovim državama“, rekao je Allan Hogarth, čelnik Amnestyja za politiku i vladine poslove.

U ponedjeljak, sud u Emiratima je potvrdio 10-godišnju zatvorsku kaznu istaknutom prodemokratskom aktivisti Ahmedu Mansooru zbog kritikovanja vlasti na društvenim mrežama.

Odluka o eventualnom povećanju broja učesnika SP-a u Kataru trebala bi biti donijeta u martu ove godine.

Izvor: Al Jazeera i agencije