Emir Katara: Prekid blokade i bezuvjetni dijalog put za okončanje krize

Govoreći o palestinskom pitanju, Al Thani je rekao da je nastavak izraelske okupacije palestinskih i arapskih teritorija općenito izazov za UN (EPA)

Emir Katara, šeik Tamim bin Hamad Al Thani, istakao je u svom govoru tokom 74. zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih naroda da su bezuvjetni dijalog zasnovan na međusobnom poštovanju i ukidanje nepravedne blokade Katara put za okončanje krize.

“Kad sam prije dvije godine stao ovdje pred vas, tri mjeseca nakon nametanja blokade, bio sam uvjeren u to da će katarski narod i njihova braća s prebivalištem u Kataru prevladati učinke blokade, pa čak i iskoristiti izazov koji nam se nameće usprkos cijeni koju smo platili”, rekao je.

Dodao je da se nastavkom nepravedne, nezakonite i neopravdane blokade koju su neke zemlje nametnule Kataru paralizira Zaljevsko vijeće za saradnju (GCC), čime ono gubi ulogu.

Palestinsko pitanje

Govoreći o palestinskom pitanju, rekao je da je nastavak izraelske okupacije palestinskih i arapskih teritorija općenito izazov za Ujedinjene narode, ukazujući na nezakonite prakse koji proizlaze iz toga, posebno na širenje doseljeničkih naselja i judaizaciju Jerusalema, zagušujuću i nepravednu opsadu Pojasa Gaze, intenziviranje naseljavanja na okupiranoj sirijskoj Golanskoj visoravni i mijenjanje cijele njene prirode.

“Dokle će međunarodni legitimitet biti nemoćan da pronađe nekog ko će nametnuti njegovo poštivanje kad je riječ o Palestini?”, upitao je.

“Katar neće prestati podržavati napore da se postigne pravedan mir, a nastavit će i pružati političku i humanitarnu podršku bratskom palestinskom narodu”, naglasio je.

Istakao je da su dešavanja u Siriji veliki skandal i sramota za čovječanstvo i da je došlo vrijeme da Sirijci dobiju sigurnost i pristojan i pravedan život postizanjem političkog rješenja koje zadovoljava težnje sirijskog naroda u svim aspektima.

Jemen, Libija, Sudan…

Kad je riječ o Jemenu, Al Thani je naglasio posvećenost njegovom jedinstvu i teritorijalnom integritetu i suverenitetu, kao i potrebu završetka političkog procesa u skladu s relevantnim rezolucijama Vijeća sigurnosti, posebno rezolucijom 2216.

Naglasio je da nedavni događaji u Libiji prijete nacionalnom jedinstvu i stabilnosti te zemlje, apelirajući da počinioci zločina nad libijskim narodom budu pozvani na odgovornost.

Također je pozvao da se pruži podrška legitimnoj i međunarodno priznatoj vladi nacionalnog pomirenja kako bi izvršila svoje zadatke, čime bi se zaustavilo stradanje libijskog naroda i vratila sigurnost i stabilnost Libije.

Pozvao je američku administraciju da ukloni Sudan sa spiska zemalja koje podržavaju terorizam. Pozitivno je ocijenio sporazume između sudanskih stranaka, rekavši kako vjeruje da je sudanski narod u stanju prevladati ovo prelazno razdoblje.

Izvor: Al Jazeera