Oglasi

Emir Katara odobrio zakon o stalnom boravku stranaca

Set zakona regulira stalni boravak stranih državljana u Kataru, politički azil i prava osoblja upućenog na rad u inozemstvo.
Zakon je prethodno odobrilo Zakonodavno vijeće KataraAl Jazeera

Katarski emir Tamim bin Hamad al Thani odobrio je zakone o stalnom boravku, političkom azilu u zemlji, te onaj o reguliranju rada u inozemstvu.

Odobravanje zakona uslijedilo je nakon što je iste potvrdilo Savjetodavno vijeće Katara u maju ove godine, što je prvi takav potez među zemljama Zaljeva.

Zakon omogućava dodjeljivanje stalnog boravka stranim državljanima u Kataru, pod određenim uvjetima, između ostalog, onima koji imaju posebne sposobnosti, te kao nagradu za izuzetne zasluge.

Ovaj zakon omogućava ministru unutrašnjih poslova da takav status odobri djeci i stranim bračnim drugovima katarskih državljana.

Pravo na posjedovanje imovine

Oni kojima bude dodijeljeno ovo novo stalno prebivalište će prvi put imati pristup besplatnom državnom obrazovanju i zdravstvenoj zaštiti u državnim institucijama.

Također će imati pravo na posjedovanje imovine i da vode neka preduzeća bez potrebe za katarskim partnerom.

Status stalnog boravka dat će strancima prvenstvo u zapošljavanju, nakon državljana Katara, u javnim službama, vojnim i civilnim.

Emir Katara je u utorak također odobrio zakon o ulasku, izlasku i boravku osoblja upućenog na rad u inozemstvo, te zakon o reguliranju političkog azila.

Izvor: Al Jazeera  

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.