Emir Katara i hrvatska predsjednica o regionalnim prilikama i saradnji

Katarski emir Tamim bin Hamad bin Khalifa Al Thani stigao je danas u Hrvatsku. Sastao se sa hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović, a predviđen je i bilateralni susret izaslanstava nakon kojih će biti potpisan niz ugovora, sporazuma i memoranduma iz različitih oblasti.

Tokom posjete planiran je i susret sa hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem a naglasak razgovora bit će na energetici i kulturnoj suradnji. Katarski emir u Zagreb dolazi u uzvratni posjet, nakon što je hrvatska predsjednica posjetila Dohu u aprilu 2017. godine.

Al Thani se zahvalio na gostoprimstvu i istakao kako su dvoje lidera govorili o budućnosti saradnje u području energetike, zdravstva jer mnogi Katarani, kako je istakao, u Hrvatsku dolaze zbog zdravstvenih usluga.

On je potcrtao kako hrvatske tvrtke daju doprinos u razvoju države Katara.

„Govorili smo i o tome šta današnji svijet čini nestabilnim i o regionalnim prilikama“, istakao je Al Thani, te se zahvalio se na knjigama za nacionalnu biblioteku.

Vojna industrija

Hrvatska predsjednica je istakla kako se sjeća svoje posjete Dohi i katarskog gostoprimstva.

„Nadam se kako će vaš posjet biti dobar temelj za širenje dobrih odnosa između naših zemalja koji su prijateljski“, navela je ona nakon razgovora sa katarskim emirom.

Istakla je kako ima prostora za dalje širenje saradnje kroz turizam, zdravstvo, prehrambenu industriju elektroindustriju, energetiku, odbramena industrija…

Grabar Kitarović je kazala kako Hrvatska želi privući investicije u turizam, proizvodnje hrane i industrijske industrije, odbramene industrije, te kako značajni potencijali postoje u području vojne saradnje kroz obuku i saradnju vojne industrije dvije države.

Osam ugovora

Potpisano je osam ugovora i memoranduma između dvije države, a odnose se investicije Katara u poljoprivredu, turizam, energetiku…

Potpisani su i ugovori o kulturnoj saradnji, kao i ugovor između dvije novinske agencije za razmjenu vijesti.

„Dogovara se i sudjelovanje hrvatskih stručnjaka nogometnih i sportskih koji bi pomogli oko infrastrukture i obuke pred domaćinstvo Svjetskog nogometnog prvenstva u Kataru 2022. godine“, iz Zagreba je javio novinar Al Jazeere Josip Šarić.

Tema sastanka bio je i LNG, tekući plin, čija se izgradnja u Hrvatskoj dogovara skoro 15 godina. Ovo se dešava u trenutku kada Hrvatska još nije odlučila o dobavljaču plina za LNG terminal na Krku.

Šeik u Zagreb je došao u uzvratnu posjetu, nakon što je Grabar-Kitarović u bila u Dohi u aprilu 2017. godine.

Katar je pokazivao interes za izgradnju i opskrbu plinom plutajućeg terminala, strateškog projekta Hrvatske i EU-a koji bi trebao biti operativan 2021. i smanjiti ovisnost Evrope o ruskom plinu.

Uprkos razmjerno čestim susretima na vrhu i posjetu katarskih stručnjaka Hrvatskoj, dvije vlade do sada nisu postigle nikakav konkretan dogovor o terminalu koji godinama kasni.

“Ako ne krenemo u izgradnju zaobići će nas energetski i drugi putevi”, upozorila je Grabar-Kitarović tokom posjete Dohi prije više od godinu i pol dana.

“Problem je dosad bio u nama. Odluku o gradnji LNG-a donijeli smo kada i Poljaci. Njihov je terminal proradio prije godinu dana, a mi svoj nismo ni počeli graditi.”

Treće najveće zalihe plina na svijetu

Firma LNG Hrvatska odabrala je početkom novembra norvešku ponudu za plutajući terminal, odnosno brod za ukapljeni plin, a 20. novembra zatvara se konkurs za zakup kapaciteta. Dobavljač budućeg terminala još nije izabran.  

Katar ima treće najveće svjetske zalihe plina na svijetu, a 2017. otvoren je Južni Fars, najveće plinsko polje na svijetu u iransko-katarskom vlasništvu.

Privlačnost Katara za hrvatske firme leži u visokom standardu koji omogućuju bogate rezerve nafte i plina.

Energenti stvaraju 90 posto izvoza i više od 75 posto budžetskih prihoda tog emirata s oko 2,5 miliona stanovnika, od čega je Katarana 310.000.

Izvor: Al Jazeera i agencije