Emir Katara dobio usmenu poruku od Al-Bashira

Šeik Tamim bin Hamad al-Thani i Dardiri Mohammed Ahmed (Al Jazeera)

Emir države Katar, šeik Tamim bin Hamad Al-Thani, primio je usmenu poruku od sudanskog predsjednika Omara Hassana al-Bashira vezano za aspekte jačanja bliskih odnosa i saradnje između dvije zemlje i o nekim aktualnim dešavanjima u regiji i svijetu.

Poruku je prenio sudanski ministar vanjskih poslova El-Dardiri Mohamed Ahmed tokom prijema kojeg je za njega i njegovu delegaciju upriličio katarski emir.

Ovo je bila prva posjeta sudanskog ministra vanjskih poslova Dohi od njegovog imenovanja na ovu funkciju 15. maja na kojoj je zamijenio Ibrahima Ghandoura.

Al-Bashirova poruka dolazi nekoliko dana nakon što je primio posebnog izaslanika katarskog ministra vanjskih poslova kako bi razgovarali o napretku provedbe mirovnog sporazuma iz Dohe u Darfuru na zapadu Sudana.

Ova poruka, također, dolazi mjesec dana nakon što je sudanski predsjednik dobio pismenu poruku od emira Katara o bilateralnim odnosima i razvoju strateškog partnerstva između dvije zemlje.  

Pokrovitelj mirovnog sporazuma

Katar je bio pokrovitelj mirovnog sporazuma 14. jula 2011., kojeg su sudanska vlada i Pokret za oslobođenje i pravdu potpisali, dok su glavni pobunjenički pokreti u Darfuru odbili potpisati ovaj sporazum.

Prema zvaničnim statistikama, Doha ulaže u Sudan oko 1,5 milijardi dolara kroz 40 projekta u oblasti poljoprivrede, turizma i nekretnina.

Izvor: Al Jazeera