Oglasi

Emir Balić: S novog nikad nisam skočio iz poštovanja prema Starom mostu

Prvi put skočio sa 16 godina, dvadeset puta učesnik zvaničnih takmičenja, a pobijedio 13 puta.
'Trebalo mi je tri sata da se odlučim na skok. Stajao sam, stajao... Razmišljao, gledao u Neretvu i napokon skočio', priča BalićUstupljeno Al Jazeeri

Piše: Muhamed Bikić

...Kako si Vaha, imaš li daha

još jedna tekma na tebe čeka

gdje ti je Emir, taj stari nemir

i njega čeka zelena rijeka...

Svojevremeno je pjevao bosanskohercegovački pjevač Dino Merlin. Jedan od najboljih bosanskohercegovačkih fudbalera svih vremena Vahid Halilhodžić godinama ne živi u gradu na Neretvi, uopće u Bosni i Hercegovini, Vaha je na dalekom istoku, selektor Japana, dok je legendarni skakač sa Starog mosta tu, u svom Mostaru, sa suprugom Dženanom, sa kojom je prije nekoliko godina proslavio i zlatni pir - jubilej za svaku pohvalu. 

Odakle započeti priču sa Emirom Balićem... I danas ga je lijepo slušati kada se vrati u daleku prošlost Starog mosta, Mostara gdje je upravo Emir rođen daleke 1935. godine. Dakle, prije „osamdeset i kusur“ godina na trusnom Balkanu, gdje preživi dva paklena rata.

„Sjećam se itekako Drugog svjetskog rata koji je bio 'mila majka' za ovaj posljednji devedesetih godina. Tih četrdesetih godina prošlog vijeka radila je željeznica, išlo se u školu, ljudi su dobivali penziju. A ovaj posljednji rat, agresija je bila nemilosrdna, surova... I danas ne znam kako sam ostao živ, bio sam zarobljavan, išao na prinudan rad, pa su me zatvorili na zloglasni Heliodrom. Ne ponovilo se nikada i nikome“, prisjeća se tih ratnih dešavanja u Mostaru Balić.

Više od 1.000 skokova   

No, vratimo se Emirovim djetinjstvu, prvim skokovima sa Starog mosta, kojeg je davne 1566. godine dao sagraditi čuveni sultan Sulejman Veličanstveni, a graditelj je bio Mimar Hajrudin. 

„Sa Starog mosta se skače od kako je napravljen i ta tradicija nikada neće prestati. Dok je Mostaraca, skakat će se sa Staroga, ako Bog da. Ja sam prvi put skočio kada sam imao tek 16 godina, pedesetih godina prošlog vijeka“, prisjeća se Emir Balić koji nam je ovom prilikom posebno objasnio taj prvi skok sa mosta, koji, kao što je poznato, ima izražen luk širok četiri metra i dužinu od 30 metara, a visina iznosi 24 metra na najvišem mjestu.


Emir Balić prvi put je skočio sa Starog mosta sa 16 godina [Ustupljeno Al Jazeeri]

„Prvi put sam se itekako prebio, a trebalo mi je tri sata da se odlučim na skok. Stajao sam, stajao... Razmišljao, gledao u Neretvu i napokon skočio. Taj skok nikada neću zaboraviti. Nakon prvog skoka sve je lakše. Inače, skok traje tri i pol sekunde. To nekom izgleda kratko, ali uopšte nije tako. Odraz. Let, doskok. Sve su to bitni elementi. Na sve treba itekako paziti. Sa Starog mosta sam skočio preko 1.000 puta, dvadeset puta sam bio učesnik zvaničnih takmičenja, a pobijedio sam 13 puta. Skakao sam i za vrijeme rata, kada je Most bio srušen, a posljednji put je to bilo 1996. godine. Iz poštovanja prema Starom, s novog nikad nisam skočio.“

A dana 9. novembra 1993. vijest da je Stari most srušen Emira je zatekla u Zagrebu.

„Ja sam tada bio van Mostara, a moja supruga nije htjela da izađe sa mnom, nego je ostala sa mojom majkom. Hrvatski novinari su čuli da sam u Zagrebu i željeli su da sa mnom naprave razgovor. Ja sam pristao na razgovor i rekao sam istinu šta se dešava u Mostaru.“

Svojevremeno, kada je novi Stari most otvoren 2004. godine, legendarni Balić je govorio: „Ćuprija je ćuprija, a da li će nas ona ujediniti, stvar je naših glava. Oni koji su voljeli onaj Stari most,  voljet će i ovaj. A oni koji nisu voljeli onaj, neće voljeti ni ovaj.“

Zlatni olimpijski krugovi

Emir Balić je čovjek koji je je za života dobio bezbroj priznanja. Jedno od najvažnijih su Zlatni olimpijski krugovi koje mu je osamdesetih godina prošlog stoljeća uručio tadašnji prvi čovjek Međunarodnog olimpijskog komiteta Juan Antonio Samaranch.

„Pokojnom Samaranchu, velikom prijatelju naše zemlje, poslije rata sam poklonio skulpturu Starog mosta i fotografiju skokova iz 1994. godine, a on mi tom prilikom rekao: „Gospodine Baliću, to je pravi olimpijski duh. Jer, može se srušiti Stari most, ali ljudski duh i duh pravog sportiste i olimpizma ne može se uništiti."


'Mostarska lasta' [Ustupljeno Al Jazeeri]

Legendarni Emir Balić je uvijek bio svestran. U životu je bio kinooperater, kaskader, bokser, padobranac, član Olimpijskog komiteta BiH.

„Dublirao sam mnogim glumcima. Radeći i kao kinooperater stekao sam poznanstva sa slavnim ličnostima, kao što su Richard Burton, Orson Welles, Branko Lustig...“

Lik Emira Balića nalazi se i na bosanskohercegovačkoj poštanskoj markici, a 2008. godine legendarni Mostarac objavio je knjigu „Sjećanje“, kao i DVD - Emir Balić u dokumentarnim filmovima o Mostaru i skokovima.

Zatočenik logora

„Knjiga je zaista izazvala veliku pažnju širom svijeta, a sva je dokumentovana. Izdana je u saradnji sa Klubom skakača u vodu 'Mostari'. U knjizi se nalazi preko 600 fotografija Mostara, Starog mosta, Mostaraca. Knjiga govori o zaboravljenim i nestalim porodicama u Drugom svjetskom ratu, o porodicama i ljudima koji su trajno napustili Mostar nakon zadnjeg rata, o logorašima u Jasenovcu, gdje su ubijeni i neki članovi moje porodice, ali i posljednjem ratu u kojem sam bio zatočenik, također logora.

Što se tiče filmova, oni su dio DVD-a: "Mostar", "Admiral", "Dječak i most", "Dobri duh Starog mosta", a tu su također i inserti iz filmova i TV reportaže Emir Balić u TV muzičkim spotovima i najavna špica Red Bull, kaže Emir Balić, koji je svojevremeno učestvovao i u snimanju pjesme i spota „Stari“, zajedno sa Kemalom Montenom, Zlatanom Fazlićem Fazlom i Mladenom Vojičićem Tifom."

Tu Emir pjeva: 

...Prva noga na me kroči,

cijeli grad mi nazdravio

prva liska s mene skoči,

umrije onaj što me napravio...

Izvor: Al Jazeera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.