EMG:Političari ne stoje iza prodaje Politike

U saopćenju se dodaje da je EMG svjesna značaja koji ima kompanija "Politika novine i magazini" (Politika)

East Media Group (EMG) iz Moskve demantirala je u srijedu navode da bilo ko od političara ili bilo koja od političkih stranaka u Srbiji stoji iza kupovine udjela u Društvu za izdavanje novina i magazina “Politika novine i magazini” d.o.o. od njemačke medijske grupe WAZ.

Iz EMG-a su poručili da su u tu transakciju, o kojoj su pregovori trajali više mjeseci, ušli sa namjerom da učvrste i ojačaju tržišnu poziciju Politike i njenih izdanja.

Prilikom transakcije su, navodi se u saopćenju, u potpunosti poštovane sve zakonske procedure.

Medijska hajka

Vlasništvo EMG-a je potpuno transparentno, budući da ova kompanija nije registrovana ni na kakvim egzotičnim ostrvima ili drugim “off shore” destinacijama, koje omogućavaju prikrivanje vlasništva, dodaje se u saopćenju.

EMG je medijske navode da je ta transakcija iz bilo kog razloga “pravno neperfektna” ili da joj nedostaje transparentnost, ocijenila kao neosnovane.

“Medijska hajka, insinuacije i laži, čiji je cilj da se ova transakcija ospori i dodatno sroza ugled Politike i njenih izdanja, neće imati uspjeha, a za nas predstavljaju dodatni izazov i motivaciju da ostvarimo naše ciljeve”, poručili su iz EMG-a.

U saopćenju se dodaje da je EMG svjesna značaja koji kompanija “Politika novine i magazini”, a posebno dnevni list Politika, ima za srbijansko novinarstvo.

Stabiliziranje kompanije

Zbog toga će, kako je najavila, učiniti sve da stabilizira i osnaži položaj kompanije čiji je suvlasnik, poboljša materijalne i tehničke uslove rada svih zaposlenih i povrati prestiž koji Politika zaslužuje.

EMG, kako se ističe u saopćenju, svoju ulogu u Politici prvenstveno vidi u stvaranju boljih uslova za rad svih zaposlenih, ne u uticaju na uređivačku politiku novina i magazina koje kompanija izdaje.

Udio od 50 posto u listu Politika kompanija WAZ je ruskoj kompaniji  East Media Group prodala za 4,7 miliona eura, uz dogovor da se četiri miliona eura isplati odmah, a 700.000 će biti isplaćeno 1. decembra 2014. godine.

Vijest o prodaji 50 posto udjela u Politici u utorak je objavila Srpska napredna stranka (SNS), ocjenjujući da je skandalozno što je prodaja obavljena “preko noći” i netransparentno, nakon čega se oglasilo i Udruženje novinara Srbije (UNS), tražeći odgovore za “ekspresnu” prodaju najstarijeg srbijanskog dnevnog lista.

Izvor: Agencije