Embargo okovao rusku industriju ribe

Murmansk je najveći ruski grad u arktičkom krugu. More unutar luke nikada ne ledi, što je pomoglo stvaranju masivne ribarske industrije.

Međutim, druga vrsta leda okovala je ovdašnji biznis – politička kriza.

Fabrika ribe u Murmansku prestala je sa radom jer je kupovina ribe iz Norveške sada zabranjena zbog ruskog embarga na uvoz hrane sa Zapada.

A na tome se, uglavnom, i zasnivala lokalna industrija. Pojedine fabrike još rade smanjenim kapacitetom, ali prekid isporuka sa Zapada, mnogo se osjeti u ribarnicama i pijacama širom grada.

“Riba je svaki dan sve skuplja. Nedavno je poskupjela za 20 posto”, kaže prodavačica u lokalnoj prodavnici.

Više cijene rezultiraju slabijom prodajom.

“Dobavljač me upravo zvao, ali morala sam odbiti većinu ribe, jer nema ko da je kupi”, dodaje sagovornica Al Jazeere.

Procvat ribnjaka

Dvije najpopularnije vrste ribe u Rusiji, haringa i losos, uvozile su se u velikim količinama iz norveških voda. Kupci se sada žale da je ono što nalaze u prodavnicama preskupo, te da je kvalitet opao.

Naravno, ovakvu situaciju pojedinci su okrenuli u svoju korist. Prije osam godina, restoran Vladimira Minina pokrenuo je ribnjak pastrmke. Odluka koja se sada itekako isplatila.

“Uvijek postoji alternativa. Vrijeme krize ujedno je i vrijeme novih prilika. Prije smo se dvoumili hoće li ribnjak pastrmke biti profitabilan. Danas – znamo da jeste!”, uvjeren je Vladir Minin, vlasnik restorana.

Ipak, to je rijetka pozitivna priča, a u ribarskoj industriji očekuju još gora vremena.

“Mi, ruski ribari, uvijek smo bili u dobrim odnosima sa norveškim ribarima. Slike naših zajedničkih druženja dokaz su da se na moru ništa nije promijenilo. Ukoliko se zavadimo i oni počnu pecati odrasle ribe u svojim vodama, a mi počnemo pecati riblju mlađ u našim, onda smo svi na gubitku. Ove sankcije nikome ne idu u korist”, kaže Vasilij Nikitin, Sindikat radnika ribarske industrije.

Ruska vlada se nada da će uzgoj lososa u ribnjacima nadomjestiti nekadašnji uvoz. Za realizaciju takvog plana potrebne su godine. A haringa je još veći problem, budući da je tu ribu vrlo teško uzgajati.

“Tužna dama iz Murmanska nije jedina koja čeka. Ovo je lučki grad sa jakim međunarodnim vezama koje su trenutno pokidane hladnim vjetrovima geopolitike… dok lokalno stanovništvo čeka na povratak vremena prije embarga”, izvještava Rory Challands, reporter Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera