Elvir Bolić: BiH treba izgraditi pobjednički mentalitet

Sarajevo, Željezničar, Utakmica, Nogomet, Fudbal
Elvir Bolić ističe da bez dobre infrastrukture nije moguće privući ljude koji će ulagati novac (Al Jazeera)

Elvir Bolić već više od deset godina nije angažovan u fudbalskim dešavanjima nakon što je napustio mjesto menadžera reprezentacije Bosne i Hercegovine sredinom maja 2008. godine. Bez obzira na to što je, kako kaže, posvećen drugim poslovima, nekadašnji kapiten bh. selekcije prati sva zbivanja u regiji i na međunarodnoj sceni u najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu.

U izvanrednoj karijeri napadača, 46-godišnji Zeničanin doživio je najblistavije trenutke u turskom Galatasarayu, sa kojim je osvojio duplu krunu u sezoni 1992/93. i Fenerbahceu, gdje je bio prvak Turske 1995/96.

Nakon igranja u zeničkom Čeliku i kratke epizode u Crvenoj zvezdi, sjajni golgeter nosio je i dres Gaziantepspora, Rayo Vallecana, Istanbulspora, Genclerbirligija, Malatyaspora, Istanbulspora i Rijeke.

Ostavio je dubok trag u bh. državnom timu, odigravši 51 utakmicu i postigavši 22 gola. Neispunjena želja mu je odlazak sa ‘Zmajevima’ na veliko takmičenje kojem je bio najbliži u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2004. kada su izabranici tadašnjeg selektora Blaža Sliškovića remizirali protiv Danske 1:1 u posljednjem kvalifikacionom meču na prepunom koševskom stadionu „Asim Ferhatović Hase“.

Utakmica je odigrana 11. oktobra 2003. kada je većina stanovništva BiH tih dana praktično živjela sa velikom nadom u pobjedu koja je donosila plasman na prvenstvo Evrope. Nažalost, očekivanja se nisu ispunila, pogodak Bolića u 39. minuti za remi protiv Danske bio je nedovoljan za prolaz na smotru najboljih evropskih selekcija u Portugalu.

Nekadašnji bh. as Bolić je u intervjuu za Al Jazeeru govorio o uspješnom startu bh. selekcije u Ligi nacija i narednim susretima protiv Sjeverne Irske, 15. oktobra kod kuće i sa Austrijom mjesec dana kasnije na gostovanju, učinku ostalih selekcija iz regije u novom takmičenju, ličnim planovima, srebrnoj medalji Hrvatske i ispadanju Srbije u prvom krugu Mundijalu, neuspjehu bh. timova u evropskim kupovima, Ligi prvaka, Čeliku i favoritima za novog šampiona BiH.

  • Šta je odlučilo da BiH ostvari maksimalan učinak protiv Sjeverne Irske (2:1) u Belfastu i Austrije (1:0) u Zenici?

– Bilo je dosta faktora, a bitna je i sportska sreća, no ne može se reći da je samo ona važna kada osvojiš šest bodova iz dvije utakmice. Na pobjede su uticali maksimalno zalaganje, ispravan odnos igrača jer kada se uloži veliki trud, on biva nagrađen kao što je to bilo u prvom meču protiv Sjeverne Irske. U drugoj utakmici BiH je odigrala dobro i važno je za reprezentaciju da je start bio ovako uspješan.

  • Nadate li se uspjesima protiv Sjevernih Iraca, 15. oktobra na sarajevskoj Grbavici i Austrijanaca, 15. novembra u Beču?

– Nadam se pozitivnim rezultatima, mada je u fudbalu sve neizvjesno pošto ekipa nekada odigra super, a desi se da izgubi utakmicu. Bitno je da nastavimo pozitivan rezultatski niz, ali i da ostvarimo napredak u igri. Mislim da ćemo tada lakše doći do željenih rezultata u iduća dva duela Lige nacija. Obradovala me bolja igra BiH u drugoj utakmici protiv Austrije. Vjerujem da ćemo u revanšu protiv Iraca biti još jači i uigraniji. Najvažnije je da izgradimo i zadržimo pobjednički mentalitet.

  • Kakve su šanse da se bh. tim prvi put plasira na EP 2020?

– Dvije su mogućnosti da se izbori plasman, kroz kvalifikacije i putem Lige nacija, što je svakako prednost nego ranije. Plasman na Evropsko prvenstvo zavisi i od kvaliteta ekipe, žrijeba i protivnika u kvalifikacijama. Ciklus će biti dug i neće biti lako. BiH ima zavidan broj igrača koji su nastupali na Svjetskom prvenstvu 2014. i uvjeren sam da će izboriti plasman na Euro.

  • Kako komentarišete rezultate drugih selekcija iz regiona na startu Lige nacija?

– Bilo je malo neočekivanih rezultata, a većina, pogotovo navijači nisu najozbiljnije shvatili novo takmičenje. Teško je bilo motivirati reprezentativce za Ligu nacija, no kako takmičenje bude odmicalo svi će gledati šansu da zabilježe uspjeh u njoj. Od svih iz regije, BiH je krenula najbolje. Mada je poražena od velesile Španije sa 0:6, sigurno da je visok poraz Hrvatske iznenađujući. Što se tiče Srbije, ostvarila je više od polovičnog učinka pobjedom nad Litvanijom sa 1:0 i remijem protiv Rumunije 2:2 na domaćem terenu. Gledao sam Srbiju u meču sa Rumunijom i smatram da će ona, kao i mi, tražiti šansu za odlazak na EP i u Ligi nacija. Crna Gora ima dobre pojedince i želi prvi put izboriti prolaz na šampionat Starog kontinenta, što bi se moglo desiti.

  • Šta radite i želite li se jednog dana opet angažovati u bh. fudbalu?

– Zaokupljen sam drugim stvarima i poslovima. Aktiviraću se opet, ali još nisam donio odluku. Provodim većinu vremena u Sarajevu, a nemam konkretnih planova za angažman u fudbalu jer ne razmišljam o tome.

  • Koji su razlozi neuspjeha bh. ekipa ove sezone u Evropi?

– Godinama ponavljamo istu priču kako nemamo potreban iskorak u evropskim kupovima, što nije slučajno. Puno stvari se mora promijeniti, a neki klubovi počeli su raditi u tom pravcu da naprave infrastrukturu i poboljšaju rad sa mlađim kategorijama. Bez dobre infrastrukture, nije moguće privući ljude koji će ulagati novac u klubove. Za dobre rezultate u kontinuitetu potrebna je organizacija i pravilan rad u klubovima, dok je izuzetak kada se postigne uspjeh u jednoj evropskoj sezoni. 

Primjer organizovanog kluba u regiji je slovenski Maribor, koji je uradio iskorak u evropskim kupovima, mada je u bivšoj državi zaostajao za vodećim bh. klubovima. Željezničar je uradio dobar posao poboljšavši teren i infrastrukturu na stadionu. Sarajevo je krenulo dobro još ranije u organizacionim stvarima, s obzirom na stabilnu finansijsku situaciju u klubu, dok je Široki Brijeg najorganizovaniji klub i vjerovatno će to rezultirati trofejima u narednom periodu. Bez poboljšanja uslova za igru na stadionima i većeg oslonca na talentovane igrače iz vlastitih omladinskih pogona, ne može se ostvariti uspjeh na duže staze.

  • Kolike su mogućnosti Crvene zvezde u grupnoj fazi Lige prvaka i zagrebačkog Dinama u istoj fazi Evropske lige?

– Zvezda je protiv Napolija 0:0 pokazala da će biti ozbiljan protivnik u ovoj fazi takmičenja. Jako teško će proći dalje, iako je osvojila bod sa italijanskim timom, ali moguća su još neka iznenađenja. Crvena zvezda je ostvarila veliki uspjeh samim plasmanom među 32 najbolja tima u Evropi. Dinamo je navikao da igra Ligu prvaka i Evropsku ligu proteklih sezona. Posjeduje kvalitetnu ekipu i ovaj put ne samo da će igrati u grupnoj fazi, nego ima realne šanse da prođe u šesnaestinu finala Evropske lige.

  • Ko su favoriti za osvajanje Lige prvaka i može li Real opet na evropski tron?

– Nezahvalno je to sada prognozirati. Uvijek su isti favoriti i to veliki klubovi sa ogromnim budžetima poput Reala, Barcelone, Bayerna, Manchester Citya, koji je izgubio od Lyona u prvom kolu grupne faze, PSG-a, Juventusa. Što se tiče Reala, koji je trostruki uzastopni evropski prvak, za mene bi predstavljalo iznenađenje da odbrani naslov ove sezone. Prošli put mu se dosta toga poklopilo i biće mu veoma teško na putu do novog podviga, mada u fudbalu ništa nije nemoguće.

  • Da li bi Cristiano Ronaldo mogao donijeti prevagu Juventusu da postane evropski šampion poslije 23 godine?

– Juventus je doveo Ronalda da ode do kraja u Ligi prvaka, oslabivši tako protivnika i pojačavši sebe. Dobre su šanse Juventusa, koji dominira u Italiji, da ove sezone osvoji trofej Lige prvaka.

  • Jeste li iznenađeni srebrnom medaljom Hrvatske na SP-u u Rusiji?

– Prije početka Mundijala, govorio sam da Hrvatska ima najbolju reprezentaciju iz regije, ali nisam očekivao da će se plasirati u finale. Vjerovao sam da će doći do četvrtfinala, ali sam prijatno iznenađen konačnim plasmanom Hrvatske. Uz dobre igre, Hrvatska je imala i sreće jer je dva puta prošla Dansku i Rusiju na penale, a treći put je bila bolja od Engleske nakon produžetaka. Drugačiji dojam bi sigurno bio da je ispala od Danske, u osmini finala kada je odlučio jedan bolje izveden penal.

  • Je li Srbija trebala zabilježiti bolji plasman na Mundijalu?

– Srbija je mogla proći u drugi krug pošto je igrački kvalitetnija od Švicarske, od koje je izgubila 1:2. Dobila je Kostariku sa 1:0 na startu grupne faze i onda je imala problem sa mentalitetom, svojstven selekcijama iz regije na velikim takmičenjima. Čak je mogla postići i više od osmine finala.

  • U čemu je bila najveća snaga novog svjetskog prvaka Francuske?

– Francuska je jaka kao kolektiv, a ima i dobre pojedince koji su se podredili najbolje igri tima. Nije oduševila spektakularnom igrom, no svi igrači su ispunjavali zadatke selektora Didiera Deschampsa, koji je bio bitna poluga u osvajanju titule. Zanimljivo je istaći činjenicu da centarfor Francuske Olivier Giroud nije postigao gol i nijednom nije šutirao u okvir protivničkog gola na svim utakmicama.

  • Kako ocjenjujete kvalitet bh. prvenstva?

– Iz godine u godinu liga je sve bolja, a suđenje kvalitetnije. Neophodno je da se ostvare pomaci i u pogledu terena na kojima se igra, mada su neki bolji nego ranije. Trebaće vremena za bolje uslove na terenima pošto u Bosni i Hercegovini to ide sporije. Češće su pobjede gostiju u Premijer ligi, veća je rezultatska neizvjesnost nego u ranijem periodu kada su domaćini uglavnom pobjeđivali. Potrebno je dati još veću šansu mladim igračima.

  • Šta mislite o dolasku turskih investitora u Čelik i da li će se bivši prvak BiH vratiti ubrzo u vrh Premijer lige?

– To je pozitivno. Prije njihovog preuzimanja, Čelik je bio u veoma teškoj situaciji. Dolazak novih ljudi pomogao mu je da se konsoliduje igrački i finansijski, što je rezultiralo da bude u sredini tabele. Prethodno je uz dosta sreće, Čelik zadržao premijerligaški status. Moja želja je da se Čelik vrati u vrh bh. fudbala. Uvjeren sam da tako razmišljaju i investitori iz Turske.

  • Kako vidite dominaciju Zrinjskog, koji je osvojio tri titule u nizu, ukupno šest naslova u BiH od 2004?

– Ništa nije slučajno. Bez dobrog rada u klubu, ne bi bilo ni dobrih rezultata. Zrinjski je u vrhu bh. fudbala već više od desetak godina i predstavljao je važnu ulogu i u sezonama kada nije osvajao trofeje.

  • Ko ima najveće šanse za titulu?

– Jako teško pitanje jer se stanje na tabeli mijenja iz kola u kolo. Posljednjih godina Zrinjski, Željezničar i Sarajevo su bili kandidati za naslov, a Zrinjski je tri puta zaredom osvajao naslov prvaka. Sada uz tri spomenute ekipe, favorit je i Široki Brijeg. Ne mogu izdvojiti nikoga od njih. Mislim da će do kraja sezone borba za prvaka biti uzbudljiva i neizvjesna, te da ćemo gledati još bolji fudbal.

Izvor: Al Jazeera