Elizabeth Warren favoritkinja za predsjedničku nominaciju demokrata

Većinu kritika Warren je primila na račun plana za zdravstveno osiguranje za sve (EPA)

Četvrta debata demokratskih kandidata za predsjedničku nominaciju pokazala je da je senatorica Elizabeth Warren trenutno glavna favoritkinja za demokratskog kandidata, koji bi se trebao suočiti s predsjednikom SAD-a Donaldom Trumpom na izborima u novembru 2020, dok je najiskusniji političar, 76-godišnji Joseph Biden, pao u drugi plan.

Warren, koja je, prema istraživanju javnog mišljenja, u debatu ušla izjednačena ili tek malo u vodstvu ispred Bidena, bila je izložena “paljbi” pitanja suparničkih kandidata, ali je očuvala mirnoću i nije žestoko uzvraćala, prenosi Hina.

Većinu kritika primila je na račun plana za zdravstveno osiguranje za sve, ideje zdravstvene zaštite koju bi vodila država i koja bi ukinula privatno zdravstveno osiguranje, a koju niz godina snažno podržava samoproglašeni demokratski socijalist Bernie Sanders.

Za zdravstvo 32.000 milijardi dolara

Protivkandidati su optužili Warren da izbjegava odgovoriti na pitanje o cijeni tog programa.

Neki analitičari procijenili su da bi njen plan za zdravstveno osiguranje koštao 32.000 milijardi dolara tokom 10 godina.

Gradonačelnik South Benda u Indiani Pete Buttigieg i senatorica Amy Klobuchar iz Minnesote, koji su se u nizu debata pokazali umjerenim alternativama u slučaju da Biden izgubi šanse, također su joj zamjerili da je van svakog doticaja s glasačima u Rust Beltu, dijelovima američkog Sjeveroistoka i Srednjeg zapada, koji je pretrpio propast industrije, a nisu je propustili i upozoriti da bi njen niz tzv. progresivnih ideja mogao Demokratsku stranku “potopiti” na izborima 2020.

Prema anketama, većina demokrata i dalje se izjašnjava za privatna zdravstvena osiguranja, što plan senatorice Warren ne dozvoljava.

Primila je salvu kritika zbog upornog izbjegavanja odgovora o stvarnim troškovima, a posebno jer nije htjela odgovoriti na pitanje hoće li se povisiti porezi srednjoj klasi, optuživši je da je, za razliku od nje, “senator Sanders barem iskren”.

Warren se ogradila odgovorom da će sveukupni troškovi srednje klase pasti i ustrajala na argumentu da su velike strukturne promjene moguće ako se demokrati budu za njih borili.

Sander: Biden doprinio ratu u Iraku

Sanders (78), koji je prije dvije sedmice imao srčani udar, pokazao je emocije, što je za njega rijetkost, te zahvalio svima na dobrim željama.

Poslije je opet bio “stari, borbeni Sanders”, koji je, na tvrdnju Bidena da je od svih prisutnih “jedini koji je ikad učinio nešto veliko”, uzvratio: “Kažem ti ovo kao prijatelj, ali jedino čemu si doprinio jest rat u Iraku.”

Iako se većinu vremena držao u pozadini, Biden nije mogao izbjeći pitanja o svojoj i ulozi njegovog sina Huntera u Ukrajini.

“Moj sin nije učinio ništa loše. Ja nisam učinio ništa loše. Provodio sam politiku vlade SAD-a u iskorjenjivanju korupcije u Ukrajini”, rekao je.

Iako su demantirane tvrdnje Trumpa da je Biden djelovao u svom interesu kad je zagovarao smjenu glavnog ukrajinskog tužioca, bivši potpredsjednik u mandatu Baracka Obame još se suočava s pitanjima zašto je njegov sin prihvatio unosan posao u energetskoj kompaniji zemlje koja je predmet američke vanjske politike.

Međutim, u četvrtoj debati ostali kandidati ipak su ga malo poštedjeli te je ostatak rasprave proveo u miru i nezapaženo.

Jedna od tema bila je i vanjska politika, posebno u svjetlu odluke američke vlade da se povuče sa sjeveroistoka Sirije i prepusti američke saveznike Kurde na milost i nemilost Turske.

‘Rat za promjenu režima u Siriji’

Tulsi Gabbard, članica Kongresa koja je služila u američkoj vojsci i trenutno je u rezervnom sastavu, zalaže se za izrazito protivintervenističku politiku i smanjenje američke vojne prisutnosti u inozemstvu i američku ulogu u Siriji prozvala je “ratom za promjenu režima”, tražeći da se američka vojska potpuno povuče.

Buttigieg joj je, međutim, odlučno uzvratio: “Potpuno ste u krivu. Pokolj koji se trenutno događa u Siriji nije posljedica američke prisutnosti nego povlačenja i činjenice da je naš predsjednik izdao američke saveznike i američke vrijednosti.”

Jedino o čemu su se demokrati u četvrtoj debati složili jest pitanje opoziva Trumpa.

Izvor: Agencije