Elitne šiitske milicije spremaju napad na Ramadi

Mohammed Fahdawi, jedna od uglednih osoba iz grada Ramadija, kaže da su „stanovnici u strahu od ulaska snaga Narodne mobilizacije u grad" (Al Jazeera)

Piše: Ahmed Anbari

BAGDAD – Šiitske militantne frakcije u Iraku, poznate kao snage Narodne mobilizacije, naglašavaju da su one te koje donose odluke o mjestu i vremenu borbe za oduzimanje Anbara iz ruku oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) zbog činjenice da Pokrajinsko vijeće nije unutar ove jednadžbe.

Snage koje se bore na strani iračke armije priznaju da ova borba neće biti „nimalo jednostavna“, uprkos tome što je „manje komplicirana“ od borbi koje su vođene za pokrajine Salahuddin i Diyalu.

Posmatrači kažu da ISIL-ovo preuzimanje kontrole nad Ramadijem – uprkos napadima međunarodne koalicije na čelu sa Sjedinjenim Američkim Državama, koji traju već mjesecima, kao i vojnim savjetovanjima koja su prethodila tome – najbolje pokazuje novo nazadovanje i raspad iračke vojske, koja je pretrpjela poraz i u potpunom rasulu napustila grad.

Mohammed Fahdawi, jedna od uglednih osoba iz grada Ramadija, kaže da su „stanovnici u strahu od ulaska snaga Narodne mobilizacije u grad, s obzirom na ranija loša iskustva koja su građani Tikrita i Diyale imali sa njima“.

Fahdawi dodaje za Al Jazeeru da je grad „bio primoran prihvatiti snage Narodne mobilizacije nakon što je Vlada spriječila naoružavanje ljudi, a vojska i policija pobjegle iz grada poslije misterioznih naredbi o povlačenju, čime se otvorio prostor za ulazak milicija“.

Detaljan plan

Prema navodima svjedoka, konvoj sa 3000 pripadnika Narodne mobilizacije okupio se u vojnoj bazi u blizini Ramadija kako bi se pripremili za oružani napad na ISIL, koji oklopnim vozilima napreduje iz grada u pravcu vojne baze Habbaniyah.

Irački premijer Haider al-Abadi potpisao je dopuštenje za slanje boraca Narodne mobilizacije u borbu za povratak grada, koji pretežno naseljava sunitsko stanovništvo, što predstavlja potez koji bi mogao dodatno povećati sektaške tenzije u jednom od najnasilnijih područja u Iraku.

Karim al-Nouri, glasnogovornik snaga Narodne mobilizacije, kaže „da se nastavlja sa izradom detaljnog plana za oslobođenje Anbara“.

Nouri dodaje za Al Jazeeru da su „jedinice Narodne mobilizacije te koje će odabrati mjesto i vrijeme bitke, zbog čega je potrebno određeno vrijeme da se sagledaju sve okolnosti kako bi stvari išle u njihovu korist“.

Istakao je da se „koordinacija odvija između snaga sigurnosti i plemena u Anbaru, s obzirom da je Vijeće pokrajine izvan ove jednadžbe“.

On pojašnjava da „rukovodstvo Narodne mobilizacije uzima u obzir i mogućnost ISIL-ovih samoubilačkih napada, napada autobombama i snajperskih zasjeda u gradu, ali jedinice Narodne mobilizacije imaju dobro iskustvo i stručnost u borbi protiv ISIL-a i njegovih metoda“.

Džamija Al-Askeri

Jedinice Seraya al-Selama, koje pripadaju Al-Sadrovom pokretu, izjavile su da su njihovi borci pristigli u grad Samaru kako bi odbranili „sveta mjesta“. Pojasnili su da je njihov dolazak odgovor na poziv šiitskog imama Moqteda al-Sadra, vođe Pokreta Sadrista, te upozoravaju da će svako ko bude napao na „svetište“ gorjeti u paklu.

Rukovodstvo Seraya al-Selama u svom saopćenju kaže da „zbog neposredne opasnosti koja prijeti svetim mjestima u Samari, te kao odgovor na poziv vođe Muqtada al-Sadra, borci jedinice Seraya al-Salama pohrlili su u odbranu džamije Al-Askari“, svetišta u Samari, gdje su pokopana dva šiitska imama Ali al-Hadi i njegov sin Hasan al-Askari.

U saopćenju se dodaje: „Našem napaćenom narodu Iraka kažemo: ‘Radujete se velikoj pobjedi, jer su svetinje Samare zjenica našeg oka.“ Također stoji i to da „pristižu legije Saraye s ciljem čuvanja zemlje i odbrane svetosti časnog Hrama“.

Elitne snage

Istovremeno stiže i saopćenje pokreta Ahl al-Haqq o tome da se njihove elitne snage prvi put pripremaju za učešće u bici za Anbar. Izjavili su da se većina frakcija otpora dogovara o formiranju zajedničkog operativnog štaba s ciljem donošenja detaljnog plana za uništenje ISIL-a.

Glasnogovornik pokreta Naim al-Aboudi za Al Jazeeru kaže da je njihov vođa Qais al-Khazali pozvao na mobiliziranje svih raspoloživih snaga u borbi za Anbar kao odgovor na poziv premijera Haidera al-Abadija i uz učešće snaga Narodne mobilizacije.

Aboudi dodaje da je „pokret prvi put pozvao svoje elitne snage u borbu za Anbar zbog važnosti ove bitke, ali i naprednoga oružja“.

Istakao je da su to veoma obučene vojne snage koje nisu ranije učestvovale u borbama, budući da su pripremani za borbe u važnim bitkama.

Izvor: Al Jazeera