Elektroprivreda BiH finansira Blok 7 TE Tuzla

Investiciju od 722 miliona eura, koliko će koštati izgradnja Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, u potpunosti bi trebala iznijeti Elektroprivreda BiH. Stoga projekat, iako bi kapital i izvođači trebali stići iz Kine, nikako nije rezultat direktnih stranih ulaganja.

Ipak, kredit Kineske razvojne banke je, prema tvrdnjama uključenih u projekat, najpovoljniji. A kapitalno ulaganje nema alternativu, javlja reporter Al Jazeere Jakov Avram.

Proizvodnja električne energije u Termoelektrani Tuzla počela je 1963. godine. Tada je pušten u pogon blok 1, snage 32 megavata. Više ne radi. Kao ni blok 2. Trenutno su u funkciji četiri, od kojih će dva morati biti ugašena 2024. godine.

Zbog toga je, kaže direktor Termoelektrane, izgradnja novog bloka neophodna.

„Radi se o zamjenskom bloku, bloku koji bi po karakteristikama iz idejnog projekta trebao biti najefikasniji blok u regionu. Ključne komponente za blok bi trebale biti nabavljene u Evropi, elementi za postrojenja, a ostatak po postojećem ugovoru koji je potpisan sa ponuđačem iz Kine bi trebao biti isporučen iz njihove matične industrije“, kaže Izet Džananović, direktor TE Tuzla.

‘Neophodna evropska oprema’

Iako će izvođači biti kineske kompanije, Elektroprivreda BiH je tokom pregovora insistirala na tehnologiji proizvedenoj u Evropskoj uniji.

Kina ne raspolaže tehnologijama koje imaju ovako visoke performanse. To je, prije svega, stepen djelovanja oko 43 posto, što je za blokove ovog tipa vrlo važno i zato što će se primijeniti tehnologija sa tzv. ultra-kritičnim parametrima, za koji oni nemaju tehnologiju. To su, dakle, uslovi koje može ispoštovati jedino evropska oprema“, dodaje Džananović.

A za to im treba blizu 3,3 miliona tona uglja godišnje.

Blok 7 bi trebao osigurati još 450 MW snage i 270 MW toplotne energije, odnosno 2.756 GWh električne energije. Zbog toga će, kaže Džananović, biti veoma isplativ.

I ovo nije jedini projekat koji se finansira iz sredstava Kineske razvojne banke – 350 miliona eura vrijednim kreditom ove finansijske institucije omogućena je izgradnja Termoelektrane Stanari kod Doboja.

Izvođači su također bile kineske kompanije koje su već dobile posao za naredni projekat u BiH, koji je, prema njihovim riječima, vrijedan između 400 i 500 miliona eura.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera