Oglasi

Elektronska trgovina 1.000 milijardi dolara

Globalni prihodi ostvareni u elektronskoj trgovini na malo prošle godine prvi put premašili 1.000 milijardi dolara.
Sjeverna Amerika je i dalje vodeća regija za elektronsku trgovinuGetty

Globalni prihodi ostvareni u elektronskoj trgovini na malo lani su prvi put premašili 1.000 milijardi dolara, od čega je najveći iznos ponovo zabilježen u SAD-u, dok je Kina na putu da se ove godine probije na drugo mjesto, objavila je istraživačka kompanija eMarketer.

Globalni prihodi u trgovini putem interneta prošle godine su tako porasli za 21,1 posto, na nešto više od 1.000 milijardi dolara, objavila je kompanija za prikupljanje i obradu tržišnih podataka, čije je sjedište u New Yorku.

Ujedno prognoziraju da će globalna prodaja u 2013. godini ojačati dodatnih 18,3 posto, ponajprije zahvaljujući snažnom rastu u Aziji.

Sjeverna Amerika je i dalje vodeća regija za elektronsku trgovinu, s ostvarenim prihodima od 364 milijarde dolara u prošloj godini, što je povećanje od 13,9 posto u odnosu na godinu ranije.

U 2013. godini će se, prema procjeni istraživačke firme, azijsko-pacifička regija najvjerovatnije probiti na vodeće mjesto, s obzirom na očekivani porast prihoda za 30 posto, na 433 milijarde dolara.

Kineski rast

Prihodi u elektronskoj trgovini u SAD-u za prošlu godinu su procijenjeni na 343 milijarde dolara. Slijedi Japan sa 127 milijardi dolara, Velika Britanija sa 124 milijarde dolara i Kina sa 110 milijardi dolara.

Kina bi se ove godine, prema prognozama eMarketera, trebala probiti na drugo mjesto u svijetu, s obzirom na procijenjeni 65-postotni rast prihoda, na 181 milijardu dolara.

SAD bi trebao ostati najveće tržište, no tamošnji rast prihoda usporit će na 12 posto i dosegnuti 384 milijarde dolara.

"Prosječna potrošnja po korisniku u Kini smanjena je i ove bi godine trebala iznositi svega 670 dolara. Međutim, broj tamošnjih digitalnih kupaca je u snažnom porastu, tako da se očekuje da će se broj onih koji kupuju robu putem interneta u Kini gotovo udvostručiti između 2012. i 2016. godine", saopćio je eMarketer.

Podaci kojima se koristi istraživačka kompanija uključuju trgovinu na malo, kupovinu putničkih karata i aranžmana, te digitalnih sadržaja kupljenih putem svih digitalnih kanala, uz izuzetak klađenja i kupovine ulaznica.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.