Oglasi

Elektronska ili štampana knjiga?

Biblioteka grada Beograda pohvalila se da ima 10.000 novih članova za samo mjesec dana.
Makar i nekoliko minuta sedmično provedenih u biblioteci vratit će vam zaboravljene vidike, na koje nam već godinama razni surovo spuštaju sumorne i tegobno zgužvane zavjeseAl Jazeera (Ilustracija)

Poetski rečeno "čitalačka jesen" odlazi, ostavljajući za sobom rekorde, i to ne samo na sajmu knjige.

Biblioteka grada Beograda pohvalila se da ima 10.000 novih članova za samo mjesec dana.

Studenti su u biblioteci pripremali ispite, ali i uživali u dobroj beletristici.

I jedno i drugo mogli bi virtuelno, ali oni, ipak, više vole slova koja mogu da se dodirnu, i omirišu.  

“Knjiga da bi bila knjiga mora da se drži u ruci i da bude od papira“, smatra student italijanskog jezika Miodrag.

“Nisam ljubitelj čitanja knjiga preko filtera. Ti dok ne vidiš papir, dok prstom ne okreneš, nije to to“, tvrdi Milena, studentica psihologije.

Internet ili knjiga

Je li suprotstavljenost papira i ekrana lažna ili je upravo njihova kombinacija dobitni potez?

Jer, kako je to primijetio jedan od mladih uživalaca biblioteke, internet daje širinu a knjiga - dubinu informacija.

Sociolog Ratko Božović ipak smatra da je pisana riječ na umoru.

“Civilizacija knjige je trenutno ne baš u prvom planu, već civilizacija slike. Sve ono što je vezano za sliku i za vizuelno. Prema tome, dominira jedna vizuelna kultura i to je zapravo dodirnulo sve forme čitanja i komunikacije sa vrednostima“, tvrdi Božović.

Znači li onda nekome ko je sad napisao knjigu da se ona nađe na policama biblioteke?

Mladi profesor srpskog jezika Đorđe Bajić smatra da će njegov tek objavljeni roman upravo tamo naći najbolji put do čitalaca.    

“Kada odu u biblioteku i vide da je stiglo nešto novo, daće mu šansu. Uzeće je, posudiće je, u okviru te svoje članarine, ništa ih ne košta više od toga. Na taj način sam ja jednostavno došao u mnoge domove. Kontaktiraju me ljudi preko Fejsbuka jer im se dopao roman i često mi kažu da su iznajmili knjigu iz biblioteke“, kaže.

Među takvim čitaocima, ipak, srednjoškolaca je malo.

Na osnovu iskustava sa svojim učenicima Đorđe kaže da, ako i odu u biblioteku, ona mora biti - elektronska.

Članske karte

Tako nešto zaposlenima u bibliotekama vrlo je dobro poznato.

“Da zadržimo decu kada dođu do nekih godina, mislim na tinejdžere, da ostanu u biblioteci, jer je to godina kada oni zaista, rekla bih, bespovratno odlaze, već koriste taj neki virtuelni svet i to je tema kojom se bave sve biblioteke u svetu, kreiraju posebne prostore u kojima tinejdžeri provode vreme, prosto - samo da budu u biblioteci, pa će onda naravno ponešto i pozajmiti“, zaključila je Jasmina Ninkov iz Biblioteke grada Beograda.

Biblioteka grada Beograda zato je cijenu godišnje članske karte prepolovila. Tim potezom, ali i dobrom promocijom na nedavnom sajmu knjiga, ove jeseni zabilježila je rekord - 10.000 novih članova za samo mjesec dana. Izgleda da, ipak, i dalje ima zaljubljenika u čitanje - svim čulima.

Izvor: Al Jazeera 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.