Električni traktor – made in Srbija

Projektom “Idvorsky Electric”, trojica mladića iz Srbije jedina su ekipa s tih prostora koja je ušla u polufinale svjetskog natjecanja poduzetnika u Stanfordu, koje je ove godine održano pod pokroviteljstvom američkog predsjednika Baracka Obame. Njihova namjera je osvojiti tržište električnim traktorom, jer su odrasli uz sliku prosječnog srpskog traktora, koji imaju po 20 godina, bučni su i tromi, a polje koje obrađuju, ujedno i zagađuju.

“Moj otac je poljoprivrednik, ima neku zemlju i ja sam često kao mali bio na selu i gledao kako to funkcioniše. Shvatio sam u nekom trenutku da postoje neka ograničenja, koja mogu nekako da se reše na drugi način. I, eto, sinula mi je ideja i ja mislim da je dosta dobra ideja, a tata je bio oduševljen”, priča Nikola Popov.

Ideja koja je oduševila Nikolinog tatu u ovom trenutku prikuplja glasove podrške iz cijelog svijeta.

U konkurenciji 1.075 timova iz 104 zemlje, Nikola Popov, Ivan Jovanov i Dalibor Markovi grabe prema finalu svjetskog natjecanja poduzetnika u Sjedinjenim Američkim Državama s projektom električnog traktora, promovirajući na taj način cijelu start-up zajednicu u Srbiji.

Povezali priču s Pupinom

“Mi smo dobili tu šansu da se sad predstavljamo u medijima i više možda nego što zaslužujemo i više u odnosu na neke koji su napravili značajne rezultate, koji uspevaju da izvoze znanje iz ove zemlje na pravi način – odnosno da rade odavde i donose novac ovde. Tako da, u ime svih, pozivamo sve koji mogu da pomognu svakom start-upu, svakoj ideji, da ohrabri te ljude da urade nešto sa start-upima i sa privredom ove zemlje”, poručuje Ivan Jovanov.

Na specifičan način, zaštitni znak ekipe iz Srbije je čuveni naučnik Mihajlo Pupin.

“Mihajlo Pupin je iz sela Idvor. Dao je sebi nadimak, odnosno srednje ime, Idvorski u Americi i, s obzirom na to da je ovo takmičenje američko i da je čovek srpsko-američki naučnik, želeli smo i da povežemo i poljoprivredu i Ameriku i Srbiju, ali smo hteli i da odamo počast Pupinu i da uzmemo njegovo srednje ime kao ime traktora”, ukazuje Dalibor Marković.

Ulazak u finale ekipama osiguravaju online glasovi na stranicama natjecanja, ali i nalozima “Idvorsky Electric” ekipe na društvenim mrežama do nedjelje. Konačnu odluku o finalistima određuje konačan zbir glasova i mišljenje stručne komisije, a 15 najboljih dobit će priliku predstaviti svoj projekt i dobiti početni kapital za prototip. Tvorci električnog traktora trenutno su sedmi.

Izvor: Al Jazeera