Električna vozila: Francuzi dominiraju 2015.

Najprodavanija električna vozila u Evropi u prošloj godini bila su Nissan Leaf (na slici), Renault Zoe i Tesla S (Reuters)

Francuska će u 2015. godini ponovno imati najveći broj električnih vozila u Evropi, ispred Norveške, koja joj je prošle godine preuzela lidersku poziciju, pokazuju podaci Asocijacije industrije električnih vozila (AVERE), prenose agencije.

U prošloj godini u Norveškoj je prodano 18.649 vozila na električni pogon, dok na francuskom tržištu ta cifra iznosi 15.046 takvih vozila, javlja Reuters.

Prvo mjesto u 2013. držala je Francuska sa 13.954 prodana električna automobila.

Prošle godine, kao i u 2013., na trećoj i četvrtoj poziciji po obimu prodaje električnih automobila bile su Njemačka i Velika Britanija, dok na globalnom nivou Sjedinjene Američke Države i Japan ostaju glavna tržišta ovih vozila.

Samo 0,5 posto svjetskog tržišta

Sa više od 43.000 prodanih električnih automobila, počev od 2005. godine, Francuska ostaje najveće evropsko tržište, a s obzirom na novu politiku podrške ovoj branši, francusko tržište će i u 2015. potvrditi lidersku poziciju u Evropi, ocjenjuje AVERE.

Međutim, uprkos skoku ukupne prodaje za 60,9 posto u 2014. godini, tržište novih električnih vozila čini tek 0,5 posto evropskog tržišta automobila.

Najprodavanija električna vozila u Evropi u prošloj godini bila su Nissan Leaf, Renault Zoe i Tesla S.

Na četvrtom i petom mjestu su BMW i3 i Volkswagen e-Up.

Izvor: Agencije