El Nino prijeti obali SAD-a

Globalni meteorološki fenomen poznat kao El Nino donijet će kišu i snijeg u neke dijelove svijeta koji obično imaju suho vrijeme, dok će u drugim regijama prouzrokovati sušu. Među ostalim, na udaru te pojave su i Sjedinjene Američke Države.

Proteklih nekoliko godina nisu bile nimalo lagane za Jordana Parsonsa.

„Od 2011. usjevi nam potpuno propadaju. Već četiri godine zaredom. I kada je riječ o površinama koje se navodnjavanju, sve je gore jer bunari to ne mogu izdržati“, rekao je Jordan Parsons, poljoprivrednik.

Sada su, prvi put nakon dugo vremena, njegova polja zelena, zahvaljujući globalnom fenomenu El Nino zbog kojeg Kalifornija ima sve više padavina.

Naučnici koji mjere količinu snijega u planinama Sierra Nevade kažu da je ona znatno veća od prosjeka za ovo doba godine.

U blizini San Diega, gdje surferi uživaju na pacifičkim talasima, tehničari Instituta za okeanografiju Scripps na pristaništu očitavaju temperature okeana.

Ali, iako se količina kiše i snijega povećala, El Nino neće ukloniti posljedice višegodišnje suše, kažu naučnici.

„To je zaista malo vjerovatno, čini se da za sada od toga nema ništa. Čak i kad bismo imali normalan i snažan El Nino, on neće tek tako ublažiti ono što su donijele godine suše“, kazao je David Pierce, Institut za okeanografiju Scripps.

Razmjere nadolazećeg nevremena nepoznate

Niko ne zna koliko će snažan El Nino biti. Zvaničnici poručuju da 38 miliona stanovnika Californije treba štedjeti vodu.

„Još ne možemo reći da je suša prošla. Kišna sezona još traje i ne znamo koliko će ukupno padavina biti. Ipak, građani su se zaista potrudili i štede vodu. Želimo da to nastave raditi“, navodi Jeanine Jones, Ministarstvo za vodene resurse Kalifornije.

Poljoprivrednici se žale zbog štednje vode u korist okoliša i ugroženih vrsta, uključujući komercijalno isplativi losos.

„Ako ribu stavljamo ispred poljoprivrednika, teško da, kao jedan od njih, mogu biti zadovoljan“, smatra Jordan Parsons.

Zvaničnici tvrde da samo poštuju zakon.

„Zakon zahtijeva da im se osigura voda“, rekla je Jeanine Jones.

„Više kiše bila bi dobra vijest za Californiju. Ali ima i loših vijesti. Pljuskovi koje donosi El Nino mogli bi izazvati poplave i klizišta. A u pojedinim područjima već dolazi do erozije obale“, javlja reporter Al Jazeere Rob Reynolds.

Snažne oluje u januaru zahvatile su dijelove južne Californije.

A u Pacifici, južno od San Francisca, zbog plime i visokih talasa, stambene zgrade svakog časa bi mogle nestati. Vlasti su stanovnicima naredile da odu prije nego što im El Nino sruši kuće u more.

Izvor: Al Jazeera