El Chapo negirao krivicu u New Yorku

Vlada Meksika odbila je pokušaje El Chapovih advokata da spriječe izručenje (Reuters)

Meksički narkobos Joaquin “El Chapo” Guzman kazao je pred sudom u New Yorku da nije kriv po optužnici da je decenijima vodio najveću svjetsku organizaciju trgovine drogom.

Guzman se pojavio pred sudom manje od 24 sata nakon sto je izručen iz Meksika, a optužnica sadrži 17 tačaka, prenosi Reuters.

Prema ranijem saopćenju Ministarstva pravde SAD-a, njegov avion sletio je na aerodrom Long Island MacArthur u New Yorku, javlja Tanjug.

Agencija podsjeća da je Guzman bio na listi najtraženijih vođa narkokriminala do hapšenja u januaru prošle godine. On je šest mjeseci prije toga pobjegao iz izuzetno osiguranog zatvora u centralnom dijelu Meksika tako što se iskrao kroz više od 1,6 kilometara dugi tunel.

“Vlada je danas izručila Guzmana Loeru vlastima SAD-a”, navedeno je u saopćenju Ministarstva vanjskih poslova Meksika.

Advokati pokušali spriječiti izručenje

Vlada je odbila pokušaje El Chapovih advokata da spriječe izručenje.

“Dobro ga je konačno poslati na američku stranu”, rekao je neimenovani zvaničnik američke policije koji se nalazi u Meksiku.

On je ipak dodao da ne misli da je Meksiko “previše razmišljao” o tajmingu izručenja, dan uoči Trumpove inauguracije, ali je ocijenio da izručenje narkobosa “svakako nije loša stvar”.

Izvor: Agencije