Ekvador bi mogao ukinuti azilantski status Assangeu

Ekvadorske vlasti ograničavaju Assangeu prava da prima posjetioce i internetske aktivnosti (EPA)

Ekvador bi mogao ukinuti azilantski status koji je odobrio osnivaču WikiLeaksa Julianu Assangeu ako on ne ispoštuje nova pravila u vezi s njegovim boravkom u ekvadorskoj ambasadi u Londonu, saopćio je visoki ekvadorski zvaničnik.

“Ako se Assange ne povinuje tim pravilima, ekvadorska vlada bit će prinuđena ponovo razmotriti odluku o davanju azila i povući azil”, izjavio je ekvadorski državni tužilac Inigo Salvador.

To je posljednji nagovještaj rastućih napetosti između Ekvadora i Assangea, koji je u zgradi Ambasade od 2012. godine, kada mu je prethodna ekvadorska vlada odobrila politički azil.

Donesen novi set pravila

Iako su prvobitne optužbe za seksualno zlostavljanje iz Švedske protiv njega davno odbačene, britanske vlasti tvrde da će uhapsiti Assangea čim napusti zgradu Ambasade jer je prekršio odredbe kaucije.

Assange, koji negira navode protiv njega, vjeruje da je krajnji cilj njegovog hapšenja da bude izručen Sjedinjenim Američkim Državama, gdje bi se suočio sa suđenjem zbog objavljivanja državnih tajni.

Ekvadorske vlasti uvele su novi set pravila u augustu, koji ograničava Assangeova prava da prima posjetioce i njegove internetske aktivnosti te ga obavezuju da plaća troškove za određene stavke, kao što je hrana.

Assange i njegov advokat usprotivili su se novim pravilima.

Oštro intonirani uvodnik u provladinim ekvadorskim novinama El Telegrafo u srijedu traži od Assangea da poštuje nova pravila.

London odbio diplomatski status

“Provodeći dostojanstvenu humanitarnu politiku, Ministarstvo vanjskih poslova garantira obnovu pristupa komunikacijama, posebno internetu, ali podsjeća da on [Assange], kao azilant, neće moći davati izjave koje se tiču unutrašnjih pitanja drugih zemalja ili interesa Ekvadora”, piše u uvodniku.

“Poštovanje prema državi mora biti recipročno, a Ministarstvo vanjskih poslova potvrđuje da neće tolerirati laži te osobe”, dodaje se u uvodniku.

Ekvador je u decembru 2017. odobrio državljanstvo Assangeu i zatražio od Velike Britanije da mu odobri diplomatski status, ali je London to odbio, prenosi Xinhua.

Izvor: Agencije