Ekvador: Assangeov boravak u ambasadi koštao 800.000 dolara

Juliana Assange je nedavno uhapšen, nakon sedam godina provedenih u ambasadi Ekvadora u Londonu (Arhiva)

Boravak osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea u ambasadi Ekvadora u Londonu koštao je 800.000 dolara, a ne šest miliona dolara, kako je ranije saopćilo Ministarstvo vanjskih poslova Ekvadora, izjavila je Državna kontrolna komisija Ekvadora.

Komisija u izvještaju navodi da je novac najviše trošen na ljekarske usluge, hranu, sigurnost i osiguranje komunikacija Assangeu, prenosi Tanjug.

U sedam godina, koliko je Assange proveo u ambasadi Ekvadora, potrošeno je 795.372,71 dolara, navodi ova komisija.

Ministar vanjskih poslova Ekvadora Jose Valencia je 11. aprila izjavio da je Assangeov boravak u ambasadi Ekvadora koštao šest miliona dolara.

Bez objašnjenja o velikoj razlici

Kako je tada izjavio, 5,817 miliona dolara potrošeno je na Assangeovo obezbjeđenje, dok je 400.000 dolara otišlo na ljekarske usluge i 300.000 dolara za pravne savjetnike.

Kako navodi agencija, ekvadorski zvaničnici još nisu pojasnili veliku razliku u brojkama koje su iznijeli ministar i komisija.

Assange je, nakon sedam godina u ambasadi, nedavno uhapšen i 1. maja je osuđen na 50 sedmica zatvora zbog kršenja uslova kaucije.

Protiv osnivača WikiLeaksa ponovo je pokrenuta istraga o navodnom silovanju u Švedskoj, dok njegovo izručenje traži SAD.

Izvor: Agencije