Ekstremistima zabranjeno učešće na izborima u Izraelu

U Izraelu će u septembru biti održani vanredni parlamentarni izbori (EPA)

Vrhovni sud u Izraelu zabranio je dvojici aktivista ekstremne nacionalističke partije Jevrejska moć učešće na predstojećim parlamentarnim izborima zbog toga što, kako je naveo, podstiču rasizam protiv Arapa.

Reč je o Benziju Gopsteinu i Baruchu Marzelu sa liste stranke Jevrejska moć, koja okuplja tvrdokorne verske nacionaliste, prenosi AP.

Oni sebe smatraju naslednicima zabranjenog Kahanističkog pokreta, koji je za cilj imao pretvaranje Izraela u jevrejsku teokratiju i zagovarao likvidaciju Palestinaca.

Vanredni izbori u septembru

Gopstein je, takođe, poznat i kao vođa organizacije Lehava, koja se protivi brakovima između Jevreja i onih koji to nisu i ohrabruje poslodavce da ne zapošljavaju Palestince i druge Arape.

Sud je zabranio celu izbornu listu ove stranke.

Zahtev za zabranu kandidature Gopsteina i Marzela uputili su progresivni Pokret za reforme, liberalni Plavi i Beli politički savez i levičarska Demokratska unija i Radnička partija.

U Izraelu se u septembru ponovo održavaju parlamentarni izbori, pošto aktuelni premijer Benjamin Netanyahu nije uspeo da formira vladu posle izbora u aprilu.

Izvor: Agencije