Eksplozije u bagdadskoj Zelenoj zoni

Zelena zona je jako čuvani dio Bagdada gdje se nalaze diplomatska predstavništva i državna administracija (EPA)

Nekoliko glasnih eksplozija začulo se u srijedu navečer u iračkoj prijestolnici Bagdadu, navodi agencija Reuters pozivajući se na svjedoke.

Dopisnik Al Jazeere na arapskom jeziku navodi kako je riječ o raketnom napadu na Zelenu zonu u centralnom dijelu glavnog iračkog grada.

Dodaje kako se čuju sirene u području, što potvrđuje i Reuters.

Iz odjela za odnose s medijima iračke vojske navode kako su dvije rakete “Kaćuša” pale u Zelenu zonu i kako nije bilo žrtava.

I izvori agencije Reuters iz iračke policije navode kako je riječ o dvije rakete istog tipa, kako je došlo do požara, te kako je jedna od raketa pala 100 metara od Ambasade Sjedinjenih Američkih Država.

Raniji napadi

Agencija AFP navodi kako su dvije rakete pale u Zelenu zonu, dio grada sa visokim osiguranjem gdje se nalaze strane ambasade među kojima i misija Sjedinjenih Američkih Država.

Nekoliko stanovnika Bagdada i lokalni mediji su objavljivali informacije o eksplozijama, prenose bliskoistočni mediji.

Tokom protekle godine desilo se nekoliko raketnih napada na Zelenu zonu, no nijedan projektil nije pogodio američku ambasadu.

Navodi se kako je zvanični Washington u prošlosti za ove napade okrivljavao Jedinice narodne mobilizacije (PMU), paravojne snage povezane sa Iranom.

Zelena zona je jako čuvani dio Bagdada gdje se nalaze diplomatska predstavništva i državna administracija.

Izvor: Al Jazeera i agencije