Eksplozije i pucnjava na sjeveroistoku Sirije uprkos primirju

Eksplozije granata i pucnjava su se čuli u petak u oblasti grada Ras al Ain- na sjeveroistoku Sirije, dan nakon što je Turska postigla dogovor sa SAD-om da zaustavi ofanzivu na pet dana, kako bi se snage koje predvode Kurdi mogle povući.

Prema izvještaju britanske agencije, u turskom pograničnom mjestu Ceylanpinar mogle su se čuti eksplozije granata i pucnjava iz automatskog oružja, a vidio se i dim iznad jednog dijela Ras al-Aina, javlja Reuters, prenosi Tanjug.

U razgovoru turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana s američkim potpredsjednikom Mikeom Penceom u Ankari u četvrtak postignut je sporazum o primirju.

Operacija Turske

Turska je 9. oktobra, dva dana nakon odluke predsjednika SAD-a Donalda Trumpa o povlačenju američkih trupa, pokrenula operaciju “Izvor mira” na sjeveru Sirije, koja je počela zračnim napadima na kurdske snage.

Ankara je navela da je cilj operacije da se stvori “tampon zona” radi zaštite turske granice, u koju bi se sirijske izbjeglice mogle vratiti iz Turske, ali i da se sirijski Kurdi, koje Turska smatra teroristima, potisnu od granice između dvije zemlje.

Izvor: Al Jazeera i agencije