Eksplozija u Sani, među poginulima i sedmero djece

U eksploziji je povrijeđeno više od 110 osoba, a oštećena je i obližnja škola (EPA)

U snažnoj eksploziji, koja se dogodila u jednom skladištu u jemenskoj prijestolnici Sani, poginulo je najmanje 13 osoba, među kojima sedmero djece, potvrdili su medicinski izvori.

Prema agenciji AP, u toj eksploziji ozlijeđeno je više od 110 osoba te je oštećena obližnja škola.

Državna agencija u Adenu, koja podržava međunarodno priznatu Vladu, navodi da su pobunjenici, pod čijom kontrolom je Sana, u tom objektu skladištili oružje. 

Skupina Husi, koju podržava Iran, tvrdi da je eksplozija u skladištu posljedica zračnog napada koalicije koju predvodi Saudijska Arabija.

Sukobi u Jemenu počeli su 2014. godine, kada su Husi zauzeli veći dio države, a nasilje je eskaliralo godinu kasnije kada se Rijad sa saveznicima umiješao u rat.

Više od 10.000 ljudi je poginulo, a milijuni su raseljeni u tom ratu koji je doveo do teškog razaranja najsiromašnije zemlje arapskog svijeta.

Vanredno stanje zbog kolere

Usporedo s ratom, Jemen je poprište i jedne od najvećih epidemija kolere u modernom dobu, a pobunjeničke snage su zbog toga proglasile izvanredno stanje, javlja Anadolija.

Ministar zdravstva u pobunjeničkoj vladi u Sani Aha al-Mutawakkil priopćio je kako je izvanredno stanje proglašeno s ciljem stavljanja svih resursa na raspolaganje u borbi protiv epidemije.

Dan ranije su zatvorene sve škole i druge ustanove na području Sane i drugih gradova pod kontrolom pobunjenika.

Međunarodno priznata Vlada u Adenu i pobunjenici iz Sane međusobno se optužuju za sabotaže u borbi protiv epidemije u kojoj se strahuje da je oboljelo više od milijun ljudi.

Do sada je umrlo najmanje 3.000 ljudi.

U ratu, koji traje pet godina, uništena je infrastruktura, uključujući zdravstvo, vodovodnu mrežu i kanalizaciju, što je navelo Ujedinjene narode da opiše situaciju u toj zaljevskoj zemlji kao jednu od najgorih humanitarnih katastrofa modernog vremena.

Izvor: Agencije